Hazánkban több százan szenvednek tőle

Kínzó fejfájás - Munkahelyünkbe is kerülhet?

Képtelen vagyok koncentrálni, úgy fáj a fejem! - ki ne hallotta volna már ezt a mondatot? Hazánkban több százezer ember szenved különféle fejfájásos panaszoktól. Egyik legkínzóbb a migrén.

2009.02.15 15:43webbeteg.hu

"Képtelen vagyok koncentrálni, úgy fáj a fejem!"- ki ne hallotta volna már ezt a mondatot? Hazánkban több százezer ember szenved különféle fejfájásos panaszoktól.

Egyik legkínzóbb a migrén, amelynek hosszútávú szövődményein túl a munkaképességre kifejtett romboló hatásai sem elhanyagolható tényezők.

Honnan ismerhető fel a migrén?


Rohamokban jelentkező, súlyos, általában féloldali fejfájás. Bizonyos esetekben a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be (aura), pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása formájában. Ezt a fejfájás kb. 15-30 perccel később követi.

Az aura a fejfájás kialakulása után is fennmaradhat, sőt jelentkezhet a fejfájás után is. A migrénes fájdalom rendkívül kínzó, kezeletlen esetben tipikusan 4-72 órán keresztül tart, szinte teljes munkaképtelenséget okozva.

A nők gyakrabban szenvednek migréntől

Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata nőknél, akiknél háromszor gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál.

Megfigyelhető, hogy a migrénes fejfájás röviddel a menstruáció előtt, illetve alatt alakul ki, ám a panaszok javulnak a terhesség első harmadában illetve a menopauza beköszöntével.

Az örökletes tényezők sem elhanyagolhatók: ha az egyik szülő migrénes, 40%, ha mindkettő, akkor 75% az esély az öröklődésre. Kiváltó ok lehet a mértéktelen evés-ivás, a kialvatlanság, a stressz, a nagy zaj, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztás.

Életmódváltozás is sokszor beindíthatja a migrénes rohamokat: alvási, táplálkozási szokások megváltoztatása, időzóna átállás, koffeinmegvonás.

Egyes kutatók szerint a fő ok, hogy a szervezet szerotonin-szint csökkenése az idegekből ún. neuropeptideket szabadít fel, amelyek kitágítják az agyburkokban található ereket és ezzel fejfájást idéznek elő.

Gyors és hatékony segítség

Szerencsére ma már kapható olyan, a szerotoninra, vagyis az egyik szeretethormonra ható fejfájás csillapító gyógyszer, mely nemcsak gyorsan − akár 30 perc alatt − hat, hanem jelentősen csökkenti a migrént megelőző tüneteket is, mint a hányinger, szédülés, fény- és zajérzékenység.

Emellett a készítményt használók nagy részénél az elkövetkező 24 órában sem jelentkezett újabb migrénes roham. Természetesen az alternatív gyógymód mellett is lehet dönteni, de az étkezés és életmód megváltoztatásával, a társuló egyéb betegségek megszüntetésével is jelentősen javulhat az állapota a migrénnel küzdőnek.

A migrén kezelésének fontossága

A migrén nem csak a rohamok alatt viseli meg a beteget, de hosszútávú szövődményei is lehetnek. Az agyvérzés ismert rizikófaktor, nőknél és férfiaknál egyaránt, főleg 50 éves kor előtt. Szorongás és depresszió is gyakran társul hozzá.

A migrénes betegeket közérzetük, hangulatuk erősen befolyásolja, hogy mennyire tudnak koncentrálni, új ötletekkel előállni, vagy akár csak mechanikusan végezni a megszokott feladatot.

Ezen kívül nem elhanyagolható a mindennapokra, a családra és a munkaképességre kifejtett negatív hatása sem.

Mindezek ellenére mégis sokan elmulasztják háziorvosuk (majd szakorvos) felkeresését, s egyúttal elszalasztják azt a lehetőséget is, hogy tartós, szakszerű és hatékony kezelésben részesüljenek.

Érdemes pedig rászánni az időt és energiát, hisz a megfelelő kezelés jelentősen javíthatja az életminőséget és megóvhat jó néhány nem kívánatos következménytől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.