Az alkohol, a kávé mellett számos meglepő ok van

Megdöbbentő: Ételek, amik fejfájást okoznak - a sajt is köztük van

Hihetetlen, de sokszor lehet fejfájásunknak elfogyasztott ételünk, megivott italunk. Ugyanígy enyhíthetik is a problémát egyes zöldségek, gyümölcsök. Lássuk a fejfájás-okozókat!

2012.04.05 10:15ma.hu

A fájdalom számos okból jelentkezhet. Fejfájás a vége, ha már órák óta nem néztünk fel a számítógépből; a szomszéd megint dobol; nem csitul a fűnyíró zaja az utcáról; rosszul aludtunk, izomfeszültséget tapasztalunk, arcüreggyulladásunk van, premenstruációs diszfóriás zavarral küzdünk vagy stresszesek vagyunk - utóbbi az egyik fő okozó.

Ám gyakran ludas lehet a fejfájásban, hogy mit eszünk és iszunk. Ha megértjük a probléma az okát, könnyebb elkerülni is. Milyen étel okozhat fejfájást?

- Idős sajt:
a tiramin nevű anyag miatt, amely akkor keletkezik, amikor a fehérje lebomlik. Minél öregebb a sajt, annál több tiramint tartalmaz. Ha úgy gondoljuk, a sajt lehet a hibás, különösen kerüljük a kék sajtot, a brie sajtot, a fetasajtot, gorgonzolát, valamint a svájci típusokat.

- Alkohol: több oka is van annak, hogy egy ital legurítása fájdalmat okoz. A múltban főként a tartósítószereket, a szulfitokat hibáztatták, de inkább okoznak allergiát vagy asztmát, mint fejfájást. Ugyanakkor az alkohol fokozza az agyban a véráramlást, és kiszáradást okozhat, amely szintén fejfájáshoz vezethet.

- Nitrátok, nitritek, MSG: a főleg feldolgozott húsokban és szójaszószban található tartósítószerek a vérerek beszűkülésével hozhatók összefüggésbe, amely egyes embereknél fejfájással jár.

- Banán: ez a finom gyümölcs szintén tartalmaz tiramint, noha jelentősen nagyobb mennyiségben tartalmazza azt a héj, mint a gyümölcshús. Kiválthatja a fejfájást az avokádó, papaya, füge, szilva és a mazsola is.

- Diófélék: akár a sajt és egyes gyümölcsök, a diófélék is tartalmaznak tiramint, de kis mennyiségben. Van, akinek ez is árthat...

- Koffein: érdekes, mert jó és rossz hatása is lehet a fejfájásra. Kis mennyiségben a koffein enyhítheti a fejfájást. Ám ha túlzásokba esünk, valósággal függünk tőle, akkor kiválthatja a problémát. Csökkentsük a koffein bevitelt 200-300 milligrammra naponta. Ne feledjük: koffein a csokoládéban és a teában is van.

Mi segíthet?

A gyulladás okozta fejfájás ellen javasolható, hogy fogyasszunk több Omega 3-zsírsavat. Csökkenti a fájdalmat. A halak, mint a lazac, a szardínia, valamint a lenmag és egyéb magvak, a sötétzöld leveles zöldségek tartalmazzák az Omega 3-at, ezért érdemes növelni a fogyasztásukat.

Mivel a fejfájás gyakori oka a dehidratáltság, a sok víz, valamint a görögdinnye fogyasztása ajánlott. Segít az uborka és a paradicsom is!

A friss zöldségekben és gyümölcsökben levő víz nélkülözhetetlen a folyadékpótlás szempontjából, és olyan fontos ásványi anyagokkal lát el bennünket, mint például a magnézium.

Segíthet a spenót is. Riboflavint, B-vitamint tartalmaz - ahogyan sok zöld leveles zöldség -, melyeket a migrén megelőzésével hoznak összefüggésbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.