Laptopkonyha recept ínyenceknek

Rágyúrunk az ünnepekre: Mákos kölespuding vaníliafagylalttal

Egy igazi Laptopkonyha-varázslatot tárunk Önök elé! Édes, finom, köleses! Különleges, hagyományos alapanyagokkal. Könnyen összeállítható, ami bármelyik ünnepi étkezés méltó koronája lehet.

2012.12.07 06:29laptopkonyha

Lássuk, mi kell hozzá!

1 dl hántolt köles
1 dl darált mák
2 ek mazsola
5 dl tej
0.5 kk só
6 csomag vaníliáscukor
2 tk vaj
0.5 tk reszelt citromhéj
5 cl rum
Tálaláshoz
citromfű
30 dkg vaníliafagylalt
20 dkg gyümölcsröszter
pl.: meggyből


Elkészítés ideje: 2 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 120 fokosra. A vajat felolvasztjuk egy olyan lábasban, amelynek van fedője, és sütőben is használható – azaz nincsenek hőre lágyuló részei. (Amennyiben csak olyan lábasunk van, amelynek műanyag a fogantyúja, vonjuk be azt két-három réteg alufóliával, mielőtt sütőbe tesszük). A kölest a felmelegített vajhoz adjuk, és átforgatjuk. Felöntjük a tejjel, sózzuk, beleszórjuk a vaníliás cukrot, belekeverjük a rumot, a mákot, a mazsolát, a citromhéjat, és ha felforrt, lefedjük, majd 1 órára sütőbe tesszük.  Eközben pudingformákat kikenjük vajjal. Amikor a köles elkészült, kivesszük a sütőből, átkeverjük, és a formákba töltjük még melegen, és ezekben hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

A röszterhez idénygyümölcsöt nem túl kis darabokra vágunk, és egy edényben kevés cukor hozzáadásával nagy lángon felfőzzük, amíg a gyümölcs szirupban nem úszik.

Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!


Tálalás

A pudingformákból tányérokra borítjuk a kölest, és fagylalttal, gyümölcs röszterrel tálaljuk, citromfűvel díszítjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.