Laptopkonyha recept ínyenceknek

Rágyúrunk az ünnepekre: Stollen torta

A német-szász karácsonyi gasztronómiai hagyományok főszereplőjét ezúttal egy Zila-forma köntösébe bújtatta Farkas Vilmos mestercukrász. Így az eredmény nemcsak finom, hanem garantáltan gyönyörű is.

2012.12.05 06:29laptopkonyha

Lássuk, mi kell hozzá!

15 g élesztő
3 db tojás
1 db vaníliarúd kikapart belseje
21 dkg olvasztott vaj
21 dkg porcukor
21 dkg liszt
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
21 dkg mazsola
21 dkg pirított szeletelt mandula
9 dkg cukor

Az öntethez
400 ml tejszín - állati
30 dkg fehércsokoládé
1 db vaníliarúd kikapart belseje


Elkészítés ideje: 1 óra + 2 óra + 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2

Elkészítés

A vajat felolvasztjuk, gőz felett. A gőzhöz szükséges vízbe közben beleöntjük a mazsolát. Lereszeljük a narancs és a citrom héját. Ha vaj felolvadt, félretesszük, és leszűrjük a mazsolát. A lereszelt héjakat összekeverjük az élesztővel, a porcukorral, a mandulával, a mazsolával, a tojássárgákkal és az olvasztott vajjal. A tojásfehérjéket felverjük a kristálycukorral, nem túl kemény habbá. Hozzáadjuk a mandulás egyveleghez, óvatosan összeforgatjuk.

A zilatortaformát kifújjuk formaleválasztóval, és hézagmentesen beletöltjük a masszát (ehhez nyugodtan odaütögethetjük a tortaformát az asztalhoz).

180°C-os sütőben 40 perc alatt, készre sütjük.

Amíg sül, elkészíthetjük a krémet: a tejszínt felhevítjük gőzölésig a vanília kikapart belsejével, majd keverjük hozzá a fehér csokit, olvasszuk fel benne. Utána haygjuk kihűlni.

Ha a torta megsült, fordítsuk át, és válasszk le a szilikonformát és a fémkarikát. Megkenjük egy kis olvasztott vajjal, és meghintjük porcukorral.

Amikor kihűlt, beletöltjük a krémet a torta üregeibe.

Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!

Kattintson a képre! >>>


Tálalás

Filézett narancsszeletekkel díszíthetjük a tortaszeleteket, amiket a "jelölés" mentén kell elvágni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.