Laptopkonyha recept ínyenceknek

Rágyúrunk az ünnepekre: Mézeskalács

Ha máskor nem is, ilyenkor beengedjük a gyerekeket a konyhába! Ha nincs saját, hívjunk át a szomszédból! Vagy, mi válunk ismét gyermekké. Nézzék és készítsék! Ne egyedül!

2012.12.06 06:29laptopkonyha

Lássuk, mi kell hozzá!

70 dkg liszt
15 dkg porcukor
2,5 dl méz - langyos
1 db tojás
3 db tojás sárgája
2 dl tejföl
1 tojásnyi zsír
2 kk szódabikarbóna
2 kk mézeskalács fűszerkeverék

A mázhoz
1 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
fél kk ecet


Elkészítés ideje: 20 perc + 24 óra+ 1 óra
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 2
Húsmentes étel

Elkészítés

A mézet és a zsírt (vagy vajat) gőz felett felolvasztjuk és összekeverjük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát is és a mézes fűszerkeveréket. A meleg mézes keveréket ráöntjük a lisztes keverékhez, hozzáadjuk a tojásokat is. Összegyúrjuk alaposan, és egy éjszakára (de legalább négy órára) hűtőbe tesszük. Lágynak fog tűnni a tészta, de nem kell megijedni: másnapra pont jó. Amikor elővesszük, öt kisebb gombócba szedjük, átgyúrogatjuk kissé, majd újra pihentetjük 1-1,5 órát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, körülbelül kisujjnyi vastagságúra, mézeskalács formákkal kiszaggatjuk. 160 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

Amikor kihűltek, mázzal díszítjük a mézeskalácsotkat. Ehhez felverjük a tojásfehérjét még nem teljesen keményre, hozzáadjuk a többször átszitált porcukor felét, továbbkeverjük, majd hozzáadjuk a cukor másik felét és az ecetet. Kis zacskóba tesszük, amelynek a végére lyukat vágunk, és kezdhetjük a díszítést.

Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!


Tálalás

Már csak egy szép tálalótálra kell elrendeznünk a szép mézeskalácsokat. Jól záródó dobozban hosszú ideig eltartható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.