Három nap, három különleges program

Meglepetés-koncertek a Night Colours keretében a Millenárison

Június végén három egymást követő napon három egészen különleges programra kerül sor a Night Colours sorozat keretében a Millenárison - A Jon Cleary and the Absolute Monster Gentleman, a Rajasthani Folk Dance and Music Group és a Balkan Beat Box is fellép a rendezvényen.

2008.06.11 18:15ma.hu

Június 26., csütörtök-én a Balkan Beat Box (USA) ad koncertet.

Helyszín: Fogadó
Időpont: 20 óra
Jegyár: 2500/2900 Ft


A New York-i illetőségű zenekar vérbő muzsikája megannyi hagyományos és mai zenestílust ötvöz egy elképesztő erejű zenei folyammá, amely a gypsy punkot a lakodalmas rockkal, a reggae-t a klezmerrel és a fúziós zenével házasítja össze egy lüktető, ezerszínű hangzáskavalkádban.

Zenéjükben ott lüktet Boban Markovic és Manu Chao, a Gogol Bordello és a Fanfare Ciocarlia, Charlie Parker és Rachid Taha, a Gypsy brass és Missy Eliot hangzásvilága egyaránt.

A Balkan Beat Box világzenei duót az ex-Gogol Bordello-tagok, Ori Kaplan és Tamir Muskat alapították, utóbbi a Firewater és Big Lazy tagjaként is ismert.

Az ő irányításukkal működő, változó felállású zenekarban számos neves zenészt találhatunk, jelenleg Tomer Yosef, Billy Levy, Ben Hendler, Itamar Ziegler, Dana Leung, Eyal Talmudi, Jeremiah Lockwood és Peter Hess szólistákat, emellett állandó együttműködőik között van Victoria Hannah, a Bulgarian Chicks, Uri Kinrut és Hassan Ben Jaffar.

A két társalapító, Ori Kaplan és Tamir Muskat Izraelben nőtt fel, de Brooklynban ismerkedett meg egymással. Mindketten zenész családban születtek, s míg Kaplan klezmer-klarinétosként kezdte a pályafutását, addig Muskat dobosként egy punkzenekarban.

Majd elkezdtek együtt játszani, s miután egyik stílusba sem illett zenéjük, eldöntötték, hogy új stílust teremtenek a zsidó klezmer, a Földközi-tenger és a Balkán hagyományainak, a hip-hop, a dancehall, a jamaikai dub és más korszerű tánczenék elemeinek vegyítésével.

Találmányuk nem kis sikert hozott a számukra, s nem véletlenül: a két tapasztalt New York-i zenész-dj-vj barátai segítségével eltörölte az országhatárokat, és egészséges, táncolható loopokjaik tetején a kelet-európai, közel-keleti és észak-afrikai zenék önfeledt kavalkádját hozta össze, amelyben ott szól a jiddis klarinét, a háromnyelvű rap, bolgár népdalénekesnők tradicionális éneke, maghreb-fúvósok és müezzinek.

A zenei kép pontosan és szellemesen van összerakva, rengeteg benne a jó humor, amely ellenállhatatlanná teszi. Kellemes hangzásuk annak is köszönhető, hogy ritmusaik nem döngölők, hanem eredeti balkáni, közel-keleti tempókat hoznak, ami legszebben a Gypsy Queens, Mexico City és $20 For Boban című számaikban domborodik ki.

A béke mellett való elkötelezettségüket pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyik izraeli koncertjükön egy palesztin rapper vendégeskedett, amit a közönség is nagy örömmel fogadott.

Akár cirkuszinak is nevezhető multimédia koncertjeiken hat állandó zenésszel lépnek fel, valamint alkalmi vendégmuzsikusokkal Bulgáriából, Marokkóból, Spanyolországból, Izraelből és Törökországból, akik valamennyien saját kulturális sajátosságaikkal gazdagítják és teszik határtalanná a Balkan Beat Box koncertélményét.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.