Rangos elismerés

Echo Klassik különdíjat kap a lipcsei Tamás-templom Kórusa

Echo Klassik különdíjat kap az Izraeli Kamarazenekar és a lipcsei Tamás-templom Kórusa.

2012.09.20 23:29MTI

A német zenekritikusok és a német zeneipari intézmények rangos elismerésének, az Echo Klassiknak a nyerteseit már júliusban nyilvánosságra hozták, a különdíjasokat azonban most jelentették be. Az Izraeli Kamarazenekar 2011-ben (a Liszt-évben) először lépett fel Bayreuthban. Az Echo Klassik zsűrije Roberto Paternostro vezető karmesternek és az együttesnek a korlátok leküzdésére, a kultúrák közötti hídépítésre, a párbeszéd kezdeményezésére irányuló munkáját ismerte el. A zenekarral dolgozott már Vásáry Tamás és Peskó Zoltán is. 

Az idén 800 éves lipcsei Tamás-templomot, a mellette működő történelmi múltú iskolát és a hozzájuk csatlakozó fiúkórust egész éven át ünnepelték. A kórus a fiatal tehetségek nemzetközileg is példaszerű neveléséért nyerte el a Bertelsmann Alapítvány és a Német Kamarazenei Szövetség támogatásával az Echo Klassik díjat. A szervezők júliusban már bejelentették, hogy Echo Klassik díjat kap Ligeti György három alkotásának Eötvös Péter vezényletével rögzített CD-felvétele.
 
A Budapest Music Center (BMC) által kiadott CD-t a 20. és 21. századi kórusművek felvételei között találta a legjobbnak a Echo Klassik díj zsűrije. A lemezen a Requiem, az Apparitions és a San Francisco Polyphony szerepel. A Stuttgarti Énekegyüttest és a Kölni Rádiókórust, valamint a WDR Szimfonikus Zenekarát Eötvös Péter vezényli a felvételen. Az Év énekesnője a Budapesten is népszerű Renée Fleming, az Év énekese Klaus Florian Vogt német Wagner-tenor lett. 

A határok nélküli klasszikus zene kategóriában díjazzák a világhírű bariton, Erwin Schrott Rojotango című CD-jét. Beethoven Fideliójának férfi főszerepéért Jonas Kaufmannt illeti az elismerés. Az Év karmestere Riccardo Chailly lett, a Berlini Filharmonikusok és Sir Simon Rattle Schönberg-lemeze a 20-21. századi művek legkitűnőbb megszólaltatásáért kap Echo Klassikot. A díjazott 60 nemzetközi híresség között van az Ebene Kvartett, Martha Argerich és Rudolf Buchbinder (zongora), Hilary Hahn, Anne-Sophie Mutter és Joshua Bell (hegedű), valamint a Freiburgi Barokk Zenekar is. A díjakat október 14-én adják át Berlinben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.