Egy küllönleges életmű

Velence különdíjjal kedveskedett a legifjabb Keresztapának

Különdíjjal tisztelegtek Al Pacino amerikai színész-rendező életműve előtt vasárnap a velencei filmfesztiválon.

2011.09.04 19:08MTI

A 71 éves Oscar-díjas művész "fantasztikus rendező, akinek értékes és eredeti látásmódja gazdagította a kortárs filmművészetet" - méltatta az olasz származású hollywoodi sztárt Marco Müller fesztiváligazgató a vasárnap esti díjátadó előtt.

A Gloria Jaeger-díjat Al Pacino legújabb - részben dokumentum-, részben játékfilmként jellemzett - alkotása premierjén adták át az olasz városban. A színész játszik is a Wilde Salome című munkában, amelyet ő rendezett.

"Sehol máshol nem mutatnám be szívesebben a filmet" - fogalmazott korábban Al Pacino. A mű Oscar Wilde író és Salome című darabjának világába kalauzolja a nézőket.

A főszerepet Jessica Chastain amerikai színésznő játssza. Vasárnapi velencei sajtótájékoztatóján Al Pacino köszönetét fejezte ki a megtiszteltetésért, hogy átveheti a filmművészet gazdagításáért járó díjat, amelyet tavaly Rani Matnam indiai rendezőnek ítéltek oda.

A tájékoztatón az amerikai filmes azt mondta, hogy visszapillantva semmit sem bánt meg, de azért van sok dolog - a filmes életén kívül is -, "ami jobb lenne ha nem történt volna meg". A színész-rendező beszélt arról, hogy amerikaiként milyen nehéz Shakespeare-t vagy Oscar Wilde-ot rendezni, és rózsákkal halmozta el Jessica Chastaint, akinek a végső indíttatást köszönheti a film elkészítéséhez.

Noha a közeli jövőre vonatkozólag nincsenek konkrét tervei, nem akarja sokáig nélkülözni "a mozi mágiáját"; mint mondta, beleszeretett a filmkészítés gondolatába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.