Megkezdődött a Sziget igazi nagyüzeme

Képek - Flódnirekord és Placebo, élőben és online

Egy gigantikus magyar nap, egy Csík-, egy Ákos-koncert és egy metál-folyam után szerdától végre igazából is elkezdődött a 20. Sziget, benne több száz koncerttel és legalább ennyi egyéb programmal.

Sziget 2012, 1. nap: Placebo és flódni képgaléria

2012.08.09 08:45ma.hu - S. Á.

Évről évre alaposan feladják a leckét a Sziget szervezői a fesztiválozóknak: még a rutinosnak mondható öreg rókáknak is össze kell szedniük minden tapasztalatukat, ha minél több koncertet szeretnének látni és minél kevesebb programról lemaradni, hát még azoknak, akik csak afféle "hobbi-szigetelők" (minden negatív felhang nélkül). Naponta több tucatnyi fellépő és megszámolhatatlan program között ember legyen a talpán, aki képes úgy lavírozni, hogy legalább 1-2 számot halljon minden kedvencétől, és időben átérjen egy másik színpadhoz.

Persze most mondhatnánk, hogy a mínusz 2. napon is hasonló fellépődömping várta a bulizni vágyókat, csakhogy akkor a 80 előadó egymást követte és a látogatóknak nem volt más dolguk, mint letáborozni a Nagyszínpad előtti téren, aztán csak élvezni a színes zenei kavalkádot, szép sorban egymás után. Még egyszerűbb volt a helyzet a -1. és a 0. napon, hisz előbbinél csak egy zenekar lépett fel - igaz, az legalább jó hosszan -, kedden pedig viszonylag kevés zavart okozott a fejekben az "Ákos vagy metál?" problémakör felderítése.

De aztán tényleg eljött a szerda, és az ember csak kapkodta a fejét, meg szomorúan húzódott a szíve az a színpad felé, ahová azért nem sikerült eljutnia, mert közben épp valamelyik másik kedvencét nézte-hallgatta-éltette. És akkor még az egyéb látnivalókról nem is beszéltünk!

Nézzék el, kedves Olvasók, hogy az újságíró is csak ember, aki hiába is szeretne minél több eseményről beszámolni, ugyanúgy nem tud egyszerre három-négy-öt helyen lenni, aztán meg a "hol jártunk"-beszámoló a kelleténél kissé szubjektívebbre sikerül. Sőt: ha nem szeretne az elfogultság bűnébe esni, jobb híján arra vetemedik: "beszéljenek a képek".

Szóval csak címszavakban az első napról: volt gigantikus flódni, amihez 500 kilónál is több lisztet, meg elképesztő mennyiségű szilvalekvárt, darált diót, almát és mákot használtak fel, a végeredmény egy 20 méternél is hosszabb csemege lett, amiből 1600 adag jutott az éhes közönségnek. A mű Raj Ráchel és hét segítője keze munkáját dicséri, a süteményszeletek egyébként egymás tetejére halmozva pontosan egy magasságban lettek volna a Parlament tetejével.

A Placebo koncertje (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


Ami meg a zenei programokat illeti, a nap egyik leginkább várt koncertje - Placebo - előtt is akadt szép számmal izgalmas fellépő, csak a Nagyszínpadon ott volt a brit Glasvegas és a Hurts, de remek hangulatot teremtett az OTP színpadán a spanyol Che Sudaka, majd este - pont a Placebóval egyszerre, a csuda vigye - Kiss Tibi a Quimby-vel. Több másikhoz hasonlóan egyébként ezt a két koncertet a Hajógyári-szigettől távolmaradók is élvezhették, ha otthon ráklikkeltek a fesztivál hivatalos YouTube csatornájára, az idei év nagy durranásaként ugyanis több fellépő műsorát élőben közvetítik a szigetről.

Akik nem akartak felváltva kattogtatni a két koncert között, sajátos mixet alkotva így, vagy esetleg a világ egy egész más időzónájában tartózkodnak, azok a fesztivál vége után még egy hétig megnézhetik felvételről a koncerteket. Nem mellékesen így némiképp enyhül a görcsös "erről is lemaradok"-érzés a helyszínen lévő fesztiválozóban is, nem elfelejtve persze, hogy az élő színpadi varázst csak nyomokban tudja visszaadni egy videófelvétel, de legalább egy kicsit mégis...

Összességében egyébként online a Nagyszínpad, az OTP Világzenei Party Nagyszínpada és az A38 színpad koncertjeit lehetett és lehet a weben keresztül figyelemmel követni, csütörtökön újabb 11 koncertet láthatnak a kényelmesebb rajongók. Nem véletlen, hogy Kiss Tibi meg is jegyezte: előbb-utóbb eljutunk odáig, hogy a zenészeket bezárják egy kis szobába, a rajongók meg az otthoni foteljükben ülve csápolnak - de egy dologról ne feledkezzünk meg: élőben, együtt ugrálva és tombolva a tömeggel mégiscsak nagyobb élmény, úgyhogy irány ma is a Sziget!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.