Megállt az idő a -1. napon

Sziget - Daloskönyvből "olvasott fel" a Csík Zenekar

Két és fél évtizeddel ezelőtt még a legvadabb fantáziával megáldott rajongók sem tudták volna elképzelni, hogy egy olyan zenekar, mint az autentikus népzenét játszó Csík, egykoron majd fő attrakciója lesz az akkor még ugyancsak nem létező Sziget fesztivál egyik napjának. De eljött 2012...

Sziget 2012: a Csík Zenekar koncertje a -1. napon képgaléria

2012.08.07 11:29ma.hu

24 évvel ezelőtt még egyszerű táncházi zenekar volt, aztán bő tíz éve már fel-felbukkantak szabadtéri fesztiválokon is, a Csík Zenekar azonban csak az utóbbi néhány évben vált igazi közönségkedvenccé, ami épp az általuk játszott zenei stílus miatt különösen elismerésre méltó. Autentikus népzenét játszó együttesről korábban talán elképzelni sem nagyon lehetett volna, hogy ki tudnak lépni a néhány tucat fős közönségből egy olyan rendezvényen, ami jellemzően nem a népzene és a népies elemek köré szerveződik.

Csík János és csapata azonban megtalálta a módját, hogyan tudnák megszólítani azokat is, akik maguktól nem sűrűn mennének a koncertjükre: elkezdtek olyan zenéket is népzenei motívumokra ültetni, amelyeket előtte népszerű zenekarok, előadók vittek sikerre. Az együttműködés olyannyira bevált, hogy azóta oda-vissza megvan az együttműködés, a közönség pedig imádja a hegedűvel, népzenei hajlításokkal előadott Quimby- és Kispál-nótákat.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Imádta hétfőn este is, amikor a Sziget -1. napján a Csíké volt a főszerep, a mintegy 15 ezres tömeg rajtuk kívül az együttes vendégeinek, Szörényi Leventének, Bródy Jánosnak, Presser Gábornak, Földes László Hobónak és Kovács Katinak is örülhettek, no és persze nem maradhatott le a koncertről a már-már tiszteletbeli Csík-tagnak is tekinthető Lovasi András és Kiss Tibor sem, Ferenczi György mellett.

A három órás nagykoncert végén mindenki elégedetten térhetett nyugovóra, akár a szigeten felállított sátrába, akár az igazi otthonába ment, a sort kedden este Ákos folytatja és már a metálzene kedvelőinek is megnyílik az első színpad, holnaptól pedig beindul az igazi nagyüzem!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.