80 előadó 150 dallal, fergeteges hangulattal

Képek - Sziget 2012: a magyar dalokat ünnepelték a mínusz 2. napon

Ahogy az elmúlt öt évben már lassan megszokottá válik, idén is a Magyar Dal Napjával nyílt meg a Sziget fesztivál, sorrendben kereken a 20., bár ez még csak a "nem hivatalos", mínusz kettedik napi program volt.

Sziget 2012: A mínusz kettedik nap képgaléria

2012.08.06 18:14ma.hu - S. Á.

Óriási várakozás előzte meg a kereken 20 évessé vált Sziget Fesztivált, ám a hivatalos kezdés előtt ezúttal is jóval korábban kezdődtek a programok. Bár hivatalosan a fesztivál első napjának a szerdát tekintik, a zene- és buliszerető közönség már előző vasárnap birtokba vehette a Hajógyári-szigetet - és milyen jól tették! A "mínusz kettedik" napon ugyanis a magyar daloké volt a főszerep, benne pontosan 80 hazai legendás előadóé és napjaink kedvenceié, no meg az ő 150 legemlékezetesebb számáé.

A monstre program pontosan 11 órán át tartotta mozgásban a fiatalokat, de szép számmal akadtak érettebb korú látogatók is - ami, ha belegondolunk, nem is annyira furcsa. A leghűségesebb fesztiválozók, akik még kamaszként, nagykorúságuk hajnalán látogattak ki az első szigetek valamelyikére, mostanra lassan a negyedik X-be lépnek, vagy tán már bele is léptek, közben meg felnőtt egy új generáció, amelynek tagjai lehet, hogy az első, akkor még Diákszigetnek nevezett eseményen pajzán gondolat sem voltak. Szóval ők jöttek el a 2012-es Magyar Dal Napjára, pontosabban arra a programra, ahol egy helyen, egymás után hangzottak fel a legnagyobb hazai slágerek. Ezt nem véletlenül hangsúlyozzuk, hisz az "igazi" rendezvény szeptember 9-én lesz, ám akkor országszerte több ponton is.

A programot a Smile együttes indította a legnagyobb táncdal-számokkal, no meg olyan vendégelőadókkal, mint Zalatnay Cini és Szivák Zsolt, aztán az idén 27. évét ünneplő Ladánybene27, Péterfy Bori, vagy épp a Sziget egyik ötletgazdája, Müller Péter Sziámi lépett színpadra, sok más előadó mellett - talán olvasóink megbocsátják, ha nem soroljuk fel mind a 80 együttest és szólóénekest.

Ahogy a nap haladt előre, úgy gyarapodott a Nagyszínpad előtti téren táncoló és tapsoló tömeg, és eltűntek a különféle zenei stílusbeli korlátok: egymás mellett rázták a táncdalkedvelők és kemény rockerek, a rapperek és alternatív-rajongók, elmosódtak a határok, elmosódtak az eltérő nézetek, a korhatárok, csak egyvalami maradt: a zene, ami még a külföldről érkezett szigetlakóknak is élvezet volt, de természetesen azoknak mondta a legtöbbet, akik a szövegeket is értették.

Színpadon az LGT és sztárvendégei (Fotó: ma.hu - A galériához KATT a képre!)


Az igazi buli akkor indult be, amikor a program feléhez érkeztünk, a ma is többé-kevésbé aktív előadók mellett ugyanis este 7 körül kezdtek megszaporodni a színpadon azok az előadók, akik nemcsak önmaguknak szereztek helyet a hazai zenei paletta legnagyobbjai közt, de méltán mondhatjuk, hogy évtizedekre meghatározták a későbbi magyar zenei stílusokat. Ez természetesen nem kisebbíti a 7 előtti fellépők érdemeit, sőt, de csak az idő fogja megmutatni, hogy a jövő zenekarai mennyit fognak meríteni például Ganxsta Zolee, a Sub Bass Monster vagy épp a Vad Fruttik stílusából és örökségéből.

Érdekesség, hogy Tátrai Tibor csak a színpad széléről figyelhette zenekara szereplését: néhány nappal ezelőtt elszenvedett kulcscsont-törése miatt a gitározásról szó sem lehetett, de a csapat László Attila dzsesszgitáros beugrásával megmentette a helyzetet és nem kellett lemondani a fellépést. Aztán kicsit később már azt se nagyon lehetett tudni, mikor ki a főszereplő a színpadon, annyira összefolytak az előadók: Horváth Charlie a saját blokkját követően nem vonult le, hanem felkonferálta Szörényi Leventét, akinek az ő zenekara adta a kíséretet, és lelkesen vokálozott a Ne gondold, majd a Little Richard közben.

Ez utóbbi számra nagy meglepetésre Bródy János is előkerült, majd önállóan is előadott néhány számot, helyét pedig cseppet sem meglepő módon Koncz Zsuzsának adta át. Ebben a blokkban élhette át a közönség azt a döbbenetes élményt - bár ez rendszerint így van az énekesnő koncertjein -, hogy 15 ezer torokból egyként szólt a Ha én rózsa volnék, közben pisszenés sem hallatszott, amitől olyan érzése lett a jelenlévőknek, mintha néma csöndben csendült volna fel egy szólódal, és be kell vallani, kifejezetten bizsergető érzés volt ezt átélni.

Az elmélázásra azonban nem nagyon maradt idő, a fináléra újra felpörgött a hangulat, zárásként pedig az a Csík Zenekar állt a közönség elé, amelyik a hétfői, mínusz egyedik napon főszereplőként jegyzi a Sziget programját.

Cetlieső hullik a közönségre (Fotó: ma.hu - A galériához KATT a képre!)


És két érdekességről ne feledkezzünk még meg: ezen a napon osztották ki a Voltfolió közönségdíjait, számos kategóriában ez pontosan egybeesett a szakmai ítéletekkel, így a JATE Klub (a legjobb vidéki klub), az A38 (budapesti klub), az Index (portál), a Petőfi Rádió (rádióadó kategória), az M1 (televízió), és duplázott Gundel-Takács Gábor televíziós műsorvezető, valamint az Akusztik című rádióműsor is. Eltért viszont a közönség véleménye a szakmai zsűritől a magazinok tekintetében, a HVG-t találták a legjobbnak (a szakma díját korábban a Magyar Narancs vehette át), a zenei portálokban (zene.hu, szakmai díj a Quart-é volt), a televíziós műsorok közül a közönség az On The Spot című (M1-en és Spektrumon látható) műsort szerette a legjobban, míg a szakmai zsűri a XXI. századot tüntette ki.

Az újságírók közül a közönség Szabó Zoltánt (Index, szemben Kiss Krisztina - Bravo szakmai díjával), a rádiós műsorvezetők közül pedig Horváth Gergelyt (Petőfi Rádió, szakmai díj Csiszár Jenőé lett).

A másik felemelő pillanatból pedig mindjárt kettő is akadt a koncertfolyamok közepette: először kevéssel 8 óra előtt, másodszor pedig a Csík Zenekar minikoncertje előtt jelent meg Novák Péter műsorvezető, hogy bejelentse előbb Berki Krisztián, aztán pedig Pars Krisztián olimpiai aranyérmét. A reakció leírhatatlan, és biztosak vagyunk benne, hogy még Londonban sem szólt ekkora hangerővel a "Ria, Ria, Hungária!" skandálás, de van-e bárki, aki ezen csodálkozik?

Reméljük, az előttünk álló hétre jut még néhány hasonló pillanat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.