A köntös kicsit új, a hangulat a régi

Képek - Visszaszámlálás indul: vasárnap már nyit a 20. Sziget!

Már nem is napokban, inkább szinte csak órákban mérhetjük a hátralévő időt, ami a 20. Sziget Fesztivál első hivatalos programjáig hátravan. Képes beszámoló az utolsó előkészületekről.

Gőzerővel építik a Szigetet - alig 48 órával a kezdés előtt képgaléria

2012.08.04 12:29ma.hu - S. Á.

Amikor 1993-ban Gerendai Péter és Müller Péter Sziámi egy azóta a feledés homályába veszett koncertről hazafelé buszozgatott és megfogant a fejükben egy több napos zenés-bulizós program ötlete, még nem sejtették - álmodni pedig végképp nem mertek volna róla -, hogy egyszer a 20. fesztivált fogják szervezni, ami nemcsak a látogatók, a fellépők és a programok tekintetében döntögeti a rekordokat, de közben elnyeri a műfaj legrangosabb elismerésének számító "Európa Legjobb Nagyfesztiválja címet is. Sőt, ahogy az ötletgazda az idei fesztivál indulása előtt a ma.hu-nak elmondta, akkoriban még azt sem tudták, lesz-e 2. év is, vagy megáll egyetlen össznépi bulijánál az ötlet.

De a többször nevet is váltó Sziget - hol a diákoké volt, hol egy népszerű üdítőgyár nevét viselte - népszerűbb lett már az első évben, mint azt sejtették, olyannyira, hogy a második évben már "az európai Woodstock" jelzőt akasztották rá, nem kis részben az "igazi" woodstockos fellépőknek köszönhetően, majd évről évre egyre nagyobb neveket felsorakoztatva a magyar és egyre nagyobb létszámú külföldi közönség előtt. A fesztiválozók egyöntetűen Európa legjobbjának szavazták meg a hajógyári szigeten megrendezett egy hetes eseményt, a fellépő zenekarok pedig az öt legjobb közé helyezték kiszolgálásban, minőségben.

Majdnem kész a Nagyszínpad (Fotó: ma.hu - A galériához KATT a képre!)


Ez utóbbi egyébként nem véletlen: Gerendai szerint a fellépők a fesztiválból sok esetben tényleg csak annyit látnak-kapnak, amennyi a koncertjük előtti és utáni pár órában jut, így fontos, hogy ott minden tökéletes legyen. Nemcsak azért, mert akkor jobb szívvel térnek vissza később, de ha elégedettek a körülményekkel, akkor a színpadra is jobb hangulatban vonulnak fel - és ezen a látogatók is csak nyerhetnek.

Az idei Sziget sem lesz más, mint az eddigiek, legalábbis hangulatban, színvonalban, szórakozásban. A rutinos szigetezők azonban joggal érezhetik úgy, hogy kissé megfordult körülöttük a világ: részben költségtakarékossági, részben pedig korszerűsítési, a kor szelleméhez igazodási okokból több részletet is változtattak. Egyes helyszínek megszűntek vagy beolvadtak más színpadok programjába, mások megmaradtak, de nem arrafelé áll a színpad, ahol eddig, és több új programtípus is megjelent. Emiatt érdemes különösen gondosan áttanulmányozni mind a programfüzetet, mind a térképet, de az biztos, hogy senki nem marad program nélkül és nem mondhatja az egy hét végére, hogy unatkozott!

A Sziget első programja augusztus 5-én, vasárnap, az úgynevezett -2. napon kerül megrendezésre: a Magyar Dal Napja elnevezésű monstre eseményen 12-23 óra között 80 zenekar és előadó lép színpadra mintegy 150 népszerű magyar slágerrel, köztük több feldolgozással. A -1. napon a Csík Zenekar ad egész estés koncertet, a 0. napon pedig már Ákos és a metálzene rajongói is megkaphatják a napi koncertadagjukat, ezen a napon az év egyik legnagyobb zenei eseményének tartott "szintirock" koncert mellett a rockszínpadon öt neves előadó várja a rajongókat.
A Szigeten idén is már csak kártyás fizetésre lesz lehetőség, a készpénzt a feltöltőpontokon lehet beváltani és jóváíratni a kártyákon. A helyszínre autóval tilos behajtani, kerékpár viszont használható, sőt a helyszínen is működik több helyen biciklikölcsönző. Az értékeket a csomagmegőrzőben lehet leadni és ahogy már megszokhattuk, az egészségünkre is több helyszínen vigyáznak részben szűrőprogramokkal, részben elsősegélynyújtással.
A szabályokat és a további tudnivalókat érdemes minden fesztiválozónak a rendezvény hivatalos honlapján előre átolvasni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.