Megfelelő a zajszint Óbudán

Sziget: Nem kell lehalkítani Ákost!

Három fővárosi kerületben is megmérték a Szigetről kiszűrődő zajszint mértékét a -1. napon valamivel éjfél előtt: ha túl hangos lett volna a zene, Ákost már halkabban kellett volna a közönségnek hallgatnia.

2012.08.07 09:14ma.hu

Kevéssel éjfél előtt végezték el azt a mérést, amely a Szigetről a lakott területekre szűrődő hang mértékét volt hivatott megállapítani - hisz fesztivál ide vagy oda, a lakók éjszakai pihenését még ez sem zavarhatja egy bizonyos szintnél jobban. A három kerületben - III., XIII. és IV. - elvégzett több mérés megerősítette, hogy ezúttal is sikerült úgy beállítani mind a hangfalakat, mind a zajszűrőket, hogy azok felől a megengedettnél kisebb mértékben hallatszott csak a zene, ami azért jó hír a sziget látogatóinak, mert ellenkező esetben már a kedd esti Ákos-koncertet is halkabbra kellett volna venni az első két nap koncertjeihez képest, és a szerdától induló "nagyüzemben" is csak visszafogottan bulizhattak volna a szigetelők.

Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy idén azért volt különösen "izgalmas" a mérés eredménye, mert több színpad is új helyre költözött, ami befolyásolhatta volna a hang terjedését, mint ahogyan a hőség is, de szerencsére semmin nem kell változtatni. Arról pedig, hogy a fesztivál ideje alatt még véletlenül se erősödjön fel egyik színpadnál sem a zaj, úgynevezett limiter-berendezések gondoskodnak.

A mérést Millei Lajos igazságügyi szakértő végezte egy hatóságilag hitelesített eszközzel, így az illetékesek előtt is abszolút elfogadottnak  tekinthető az eredmény. A szakember elmondta: a jogszabályok előírásai szerint nappal 65, éjszaka pedig 55 decibel zajterhelés a megengedett. Összehasonlításképp ez utóbbi nagyjából egy átlagos hűtőszekrény vagy egy csendesebb klímaberendezés zúgásával egyenértékű, az ablak alatt elhaladó mentőautó ennek duplájával szól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.