Több tízezren voltak kíváncsiak az ikonra

Sziget 2012 - Képek: Ákos nem érezte a leszállóágat

Több tízezer lelkes rajongó előtt cáfolta meg Ákos azokat a közelmúltban megjelent kritikákat, melyek szerint karrierje már leszálló ágban tart: az előkelő idegen újra itt volt és ideális popsztárhoz méltón adta elő az indiántáncot.

Sziget 2012, 0. nap: Ákos gigakoncertje képgaléria

2012.08.08 10:46ma.hu - S. Á.

Szó szoros értelmében monumentális volt Ákos belépője a Sziget Nagyszínpadán a 0. napon, az elmúlt 24 évben ikonikussá nőtt sztár ugyanis a Monumentum című, még a Bonanza Banzai-korszakban született számával indította a több mint két órásra nyúlt koncertet. Igaz, erre a kezdésre egy keveset várni kellett, mert hiába fejezte be régi Depeche Mode-, Bonanza- és egyéb, a 90-es évek legnagyobb szintipop-számokból összeállított mash-up szettjét a színpadon álló DJ pontban 8-kor, levonulása után a kijelzőkön a királyi tévé képe jelent meg, rajta Lőrincz Tamással, aki épp az olimpiai döntőjére várt birkózásban.

Azóta már tudjuk, hogy a sportoló egy ezüsttel gyarapította a hazai éremgyűjteményt, a közönség egyik fele hangos Ria, Ria, Hungária skandálással és tapsviharral fogadta az eredményt, míg a másik részről óriási füttykoncert csattant fel - természetesen nem a magyar sportoló teljesítménye miatt, hanem részben a vitatható bírói döntés, részben pedig a dél-koreai ellenfél győzelme miatt. Ami viszont Ákost illeti, a közönség egy percig sem neheztelt rá, amiért gigantikus koncertje nyitányával megvárta ezt a fantasztikus eredményt.

Aztán persze megérkezett az est főszereplője is, és a dübörgő kezdet után megvillantotta a tőle már megszokott öniróniát az Ideális popsztárral, amit eltúlzott táncmozdulatokkal egészített ki, no meg néhány mosollyal is, amit a közönség természetesen hatalmas ovációval nyugtázott. És akinek még kétsége lett volna, azokkal tudatta: "Minden most kezdődik el".

Fotó: ma.hu (A galériához KATT a képre!)



A legnagyobb slágerek közepette óriási meglepetést okozott, amikor felharsant a Bronski Beat Smalltown Boy című klasszikusának az Ákos-féle feldolgozása, ezt az est során további négy hasonló világslágerrel tette meg, igaz, összemixelve az ismert Ákos-dalokkal. Ilyen volt Peter Gabriel Sledgehammerje, ami a Végre című számba fordult át, ilyen volt A jel végén egy kósza pillanatra felhangzó The robot című Kraftwerk-sláger, amit közvetlenül ezután a Radioactivity követett, átfolyva az Ilyenek voltunkba, végül pedig ízelítőt kaphattunk abból is, hogyan szól az Ikon némi Eurythmics-es, Here comes the rain-es beütéssel.

"Kicsit izgultam ám, mert azt olvastam a neten, hogy leszállóágban vagyunk" - vallotta be határozottan ironikus hangsúllyal a koncert felénél Ákos. Aztán folytatta, a több tízezres közönséghez intézve kérdését: "Nektek erről nem szóltak?!" Az ovációból ítélve a rajongók cseppet sem gondolták úgy, hogy 24 év után eljött a sztár hattyúdalának ideje, ő pedig csak annyit üzent a fanyalgóknak, hogy minden leszállóágban lévő előadónak ilyen hangulatú koncerteket és ilyen közönséget kíván.

Közben a koncert repertoárjában felhangzottak a legutóbbi slágerek - az Előkelő idegen és a csak napokkal ezelőtt bemutatott Tipikus sztereó, ez utóbbit ráadásul Ákos nemcsak dalban, de prózában is előadta, mondván: talán így azokhoz is eljut, akik egyébként nem figyelnének a zenéjére. És a számok egymás után töltötték be a Nagyszínpad előtti teret, a terület túlsó végéig érő tömeg pedig önfeledten ugrált a Mindenki táncolra és elmerengve ringatózott a Hello, hello dallamaira.

A ráadásban - amiből az énekestől megszokott módon ezúttal is duplán kijutott - még öt számot hallgathatott meg a közönség, köztük a Valami véget ért című dalt, de a valami nem a koncertet jelentette, a színpadon csak azután aludtak ki végleg a fények, amikor - szintén a régi bonanzás korszak örökségeként - a tömeg közösen énekelte Ákossal az Adjon Isten jó éjszakát-ot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.