Sachs-gyűjtemény

Több mint 40 millió font jött össze az árverésen

Több mint 40 millió fontos (15,5 milliárd forintos) bevétellel zárult szerdán Londonban Gunter Sachs művészeti gyűjteményének kétnapos árverése.

2012.05.24 11:29MTI

A német Opel-dinasztia örököse a hatvanas-hetvenes évek ízlésformálója volt. A milliárdos fotós és világfi gyűjteményének háromszáz festményéből, fotójából és pazar bútoraiból megrendezett árverést nagy nemzetközi érdeklődés kísérte. A kollekció darabjaira négy kontinens 17 országából licitáltak: ázsiai, európai, orosz és amerikai vásárlók nyomták fel az árakat.

Az aukció összbevétele végül 41,4 millió fontra rúgott - közölte a Sotheby's európai kortárs művészeti igazgatója.

A számos művésszel - köztük Andy Warhollal és Salvador Dalíval - jó barátságot ápoló Gunter Sachs tavaly halt meg: 78 évesen öngyilkos lett svájci otthonában. Gyógyíthatatlan beteg volt, minden valószínűség szerint Alzheimer-kórban szenvedett.

A kétnapos árverés egyik sztárja Warhol egyik utolsó önarcképe volt, az 1986-ban készült Fright Wig 5,3 millió fontért kelt el még kedden. Az amerikai művész Flowers című képéért folyó licit során 3,7 millió fontnál csapott le a kalapács.

Sachs saját alkotásai is jó áron mentek el. Warholról festett portréját a becsült érték duplájáért, 1,3 millió fontért vették meg. Fotói közül az Ascot című bizonyult a legkelendőbbnek: 206 ezer fontot fizetett érte egy gyűjtő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.