Oscar Wilde főműve

Árverésre bocsátják a Bunbury egyik legelső, dedikált példányát

Árverésre bocsátják Oscar Wilde főműve, a Bunbury (The Importance of Being Earnest) első kiadásának egy ritka példányát, amelyet az ír költő és drámaíró szeretőjének, barátjának és ügynökének, a kanadai Robert Rossnak dedikált 1899-ben.

2012.04.18 23:14MTI

A rendkívüli könyvritkaságért 80-120 ezer dollár körüli eladási árat remél a Sotheby's aukciósház a pénteki New York-i árverésen. A briliáns műből mindössze 12 példányt nyomtattak a különlegesen rugalmas és szilárd japán papírra, és ezekből is csak hat fennmaradt példány ismert. Közülük az utóbbi harminc évben mindössze egy bukkant fel árverésen.

"A tökéletes barátság tükréül: Robbie: akinek nevét e kis színdarab elejére írtam. Oscar. Feb 99" - olvasható a dedikálásban.

A hányatott életű író és a tehetős családból származó Robert Ross Oxfordban ismerkedett meg 1886-ban, a rákövetkező évben összeköltöztek, s mint később mindketten elismerték, egymással élték meg első homoszexuális kapcsolatukat. Noha a szerelem nem tartott sokáig, mély barátság maradt fenn kettejük között, sőt Ross az író érzelmi és pénzügyi támasza maradt annak meghurcolása idején, halála után pedig irodalmi hagyatékának gondozója lett.

A kalapács alá kerülő kötet Jaques Levy hagyatékából származik; a 2004-ben elhunyt ismert New York-i dalszövegíró, színpadi rendező és klinikai pszichológus 1946-ban vásárolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.