Huguette Clark kincseit árverésen értékesítették

21 millió dollárt hoztak a halott örökösnő ékszerei

Huszonegy millió dollárt - 4,8 milliárd forintnak megfelelő összeget - hoztak a konyhára a New York-i Christie's árverésén a tavaly elhunyt milliárdos "remete örökösnő", Huguette Clark ékszerei.

2012.04.18 14:29MTI

Az aukciósház szerint a keddi árverés világszerte felkeltette a gyűjtők figyelmét. A néhai Huguette Clark gyűjteményének legkiemelkedőbb darabja, egy párnaformájúra csiszolt kilenckarátos, ritka rózsaszín gyémánttal díszített gyűrű, nagyjából 16 millió dollárért (3,7 milliárd forint) cserélt gazdát.

Az árverés jócskán felülmúlta a Christie's előzetes becsléseit, amelyek nagyjából 9-17 millió dollár (2-3,8 milliárd forint) közötti bevételt vártak a tizenhét darabos - köztük Cartier- és Tiffany-ékszereket is felvonultató - mesés gyűjtemény eladásából.

Huguette Clark tavaly hunyt el 104 éves korában. Hatalmas vagyona apjáról, William Andrews Clark fa- és rézmágnásról maradt rá. Az örökösnő gyakorlatilag 80 éven át élt a világtól elvonultan. 1928-ban házasságot kötött egy fiatal ügyvéddel, akitől 1930-ban el is vált. Ettől kezdve semmilyen nyilvános helyen nem mutatkozott, évtizedekig a dollármilliókat érő francia babagyűjteménye társaságában élt egy New York-i luxuslakásban.

1980-tól kezdve önszántából különféle kórházakban lakott, számos nagyértékű ingatlana évtizedekig üresen állt. Gyermeke nem született, a hatalmas, egykor Rockefellerével vetekedő vagyon örököse - vagy örökösei - nem ismertek. A Christie's korábbi elmondása szerint a Clark-ékszerek a negyvenes évek óta széfben hevertek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.