A neves énekmester 1918-ban született

Elhunyt Ruthilde Boesch

A Bécsi Állami Operaház közölte: életének 95. évében elhunyt a kamaraénekesnői (kammersängerin) címmel elismert szoprán, Ruthilde Boesch.

2012.01.25 12:05MTI

Az énekesnő 1918. január 9-én született Braunau am Inn-ben, január 20-án érte a halál. A bécsi zeneakadémián tanult Josef Kripsnél, tehát a legendás nagy énekesek nemzedékével állt közvetlen kapcsolatban.
  
1945-ben debütált Mozart operájában, a Figaro házasságában, Susannaként. 1974-ig, nyugalomba vonulásáig 38 szoprán szerepet énekelt a Wiener Staatsoperben, 387 előadáson. Volt Papagena A varázsfuvolában, Olympia a Hoffmann meséiben, Despina a Cosi fan tuttéban, Blonde a Szöktetés a szerájból című daljátékban.
   
Foglalkoztatott vendégművésze volt a Bregenzi Fesztiválnak, énekelt Londonban, Sidneyben, Párizsban, Rio de Janeiróban, Berlinben és Barcelonában. Koncertpódiumon még fellépett néhányszor visszavonulása után is, később azonban kizárólag énektanítással foglalkozott, olyan hírességeket tanított, és pályájukon figyelmével támogatott, mint Edita Gruberova.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.