Pénteken megkezdik működésüket

Webkamerák a New York-i Szabadság-szobor fáklyáján

Öt webkamerát szereltek fel a New York-i Szabadság-szobor fáklyájára, amelyek közel egy évszázada nem tapasztalt látványt kínálnak hamarosan a nagyközönségnek.

2011.10.26 18:10MTI

A kamerák pénteken kezdik meg közvetítésüket a New York városa és az Egyesült Államok jelképévé vált szobor 125. évfordulójára rendezett ünnepséggel egyidejűleg.
   
A Hudson folyó torkolatánál, a Liberty-szigeten található, rézzel burkolt szobrot Franciaország adományozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából az amerikai népnek. Az eredetileg A Szabadság beragyogja a világot elnevezésű alkotás szabadságot szimbolizáló nőalakja fáklyát tart 12,8 méteres jobb kezében, erre szerelték fel az öt webkamerát.
   
Az élő, online közvetítés nézői a szobor körüli autós forgalmat, hajók és repülőgépek útját követhetik nyomon, valamint nagyfelbontású panoráma felvételt láthatnak Manhattanről, Brooklynról és a szomszédos New Jerseyről.
   
1916-ig a szobor jobbjában levő létrán a nagyközönség is feljuthatott a fáklyához, ám amióta lezárták, csak a személyzet használhatja karbantartására. A cipősdoboz méretű acéltokokban elhelyezett, távvezérelt kamerák egyike közvetlenül lefelé néz a több mint kilencven méteres magasságból, így egészen különleges látványt kínál a szobor koronájáról és a talpazatánál tartózkodó emberekről.
   
Két további kamerát is felszereltek Brooklynban, amelyek viszont a szoborra irányulnak. A webkamerák az EarthCam elnevezésű, New Jersey-i székhelyű vállalat adományai, az internetezők a cég honlapján és a Szabadság-szobor Nemzeti Park Szolgálat által működtetett weboldalán csatlakozhatnak a közvetítéshez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.