Sikorski elítélte az ellene indított eljárást

Politikai fogoly a fehéroroszországi lengyel újságírónő?

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette: Andrzej Poczobut (Andrej Pacsobit) fehéroroszországi lengyel újságíró, akinek pere kedden kezdődött meg a lengyel határhoz közeli Grodnóban, a lengyel-fehérorosz kapcsolatok politikai foglya.

2011.06.14 15:27MTI

Poczobutot, a Gazeta Wyborcza című lengyel lap fehéroroszországi tudósítóját, az ottani lengyel kisebbség aktivistáját a minszki ügyészség azzal vádolja, hogy cikkeiben és blogjában gyalázta és rágalmazta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, amiért 4 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.
   
Sikorski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Lukasenka a lengyel kormánnyal szemben eszközként használja fel Poczobut ügyét.

Hozzátette: a lengyel kormány ezt a magatartást "teljességgel elfogadhatatlannak" tartja. Lengyelország nem hagyja zsarolni magát, és védelmezni fogja mindazokat, akik lelkiismeretükre hallgatva lettek a rendszer áldozatai.
   
Poczobut pere - lengyel sajtójelentések szerint - zárt ajtók mögött kezdődött meg. Az épület előtt mintegy félszázan gyűltek össze, a vádlott ismerősei, honfitársai és a hatóságok által el nem ismert Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) aktivistái.

A tárgyalásra nem engedték be sem a lengyel konzult, sem a vádlott feleségét. A ZPB elnökét, Andzelika Orechowót és férjét pedig házuk előtt őrizetbe vették.
   
Poczobutot a tavaly decemberi fehérorosz elnökválasztás után rendezett ellenzéki tüntetésen való részvétele miatt 15 nap elzárásra ítélték. Április elején ismét letartóztatták, azóta vizsgálati fogságban volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.