Nem kerek a világ

Az Ipsos szerint az arab országok nem a világ részei?

Az Ipsos felmérése szerint ugyanis a világ lakosságának többsége (76%) úgy véli: az Egyesült Államok jogosan végzett Osama bin Ladennel. Azonban a felmérésben részt vevő országok között egy arab ország sem szerepel...

2011.06.09 10:50ma.hu

Ipsos: A világ lakosságának többsége (76%) szerint az Egyesült Államok jogosan végzett Osama bin Ladennel

A 22 országban készült kutatás azt is megállapítja, hogy csupán a válaszadók 15%-a szerint várható ezután kevesebb al-Qaida támadás, s mindössze 11%-nyian érzik magukat nagyobb biztonságban bin Laden halálával.

A Reuters News számára készült legfrissebb Ipsos felmérés szerint a kutatásban résztvevő 22 ország válaszadóinak háromnegyede (76%) szerint az Egyesült Államok jogosan járt el, amikor felkutatta és likvidálta Osama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét.
 
A pakisztáni otthonában történt támadást követő héten - 17 119 válaszadó körében - készült kutatás azt is megállapítja, hogy csupán 15%-nyian vélik úgy, hogy ezután kevesebb al-Kaida támadás várható, tízből négy válaszadó (41%) szerint ennek éppen ellenkezőjére kell számítani.
 
Csupán a válaszadók 11%-a szerint hoz nagyobb biztonságot bin Laden halála, 26% szerint veszélyesebb lesz a világ, mint volt korábban.
 
Minthogy Osama bin Ladent személyes felelősség terheli abban a szeptember 11-i támadásban, amely lerombolta a New York-i World Trade Center tornyait, a világ lakosságának döntő többsége (76%) hiszi, hogy az Egyesült Államok igazságot szolgáltatott bin Laden felkutatásával és meggyilkolásával.
 
A New York-i World Trade Center elleni al-Kaida támadás miatt érthető módon az USA-ban élők elsöprő többsége (95%) így érez.

Forrás: Ipsos


Bin Laden likvidálása nem csökkenti az al-Kaida támadásokat...

A világ lakosságának 15%-a szerint bin Laden halálát követően kevesebb al-Kaida támadás várható. Tízből négyen (41%) azonban több terrorcselekményre számítanak a jövőben. Ennél is többen (44%) vélik úgy, hogy nem less változás a korábbiakhoz képest.
 
Az Egyesült Államokban csupán tízből ketten (19%) számítanak kevesebb támadásra, míg 35%-nyian több terrorcseleményt prognosztizálnak. A válaszadók fele (47%) szerint nem lesz változás a korábbi helyzethez képest.
 
India polgárai hasonló arányban jövendölnek kevesebb (38%) és több (35%) al-Kaida támadást a terrorista vezető halálával.

Forrás: Ipsos

Csupán tízből egy ember (11%) érzi magát nagyobb biztonságban bin Laden likvidálásával..
 
A világ lakosságának csak egytizede (11%) érzi magát nagyobb biztonságban bin Laden halálával, míg 22 ország válaszadóinak egynegyede (26%) kevésbé nyugodt, mint korábban.
 
Leginkább India lakói érzik magukat nagyobb biztonságban, - 41%-nyian - őket Indonézia (20%), az Egyesült Államok (18%), s Brazília (15%) polgárai követik. Akik legkevésbé nyugodtak a várható terrorcselekmények miatt, Franciaország (4%), Argentína (4%), Belgium (5%) és Magyarország (5%) válaszadói.

Forrás: Ipsos


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.