Vonatkisiklások és tengeri támadás

Van-e közvetlen terrorveszély? Oszama megálmodta

Nyugati terrorelhárítók szerint egyelőre semmilyen közvetlen veszélyre mutató bizonyíték nem került elő a bin Laden búvóhelyén összeszedett anyagokból.

2011.05.24 12:25Konrád - ma.hu

Barack Obama tanácsadói úgy vélik: az eddig megvizsgált anyagok azt bizonyítják, hogy a terroristavezér dacára elzártságának, "operatív" kapcsolatban állt az al-Kaida katonáival. Noha elektronikus adatok szerint Oszama részt vett több lehetséges támadás kitervelésében, egy folyamatban lévő támadásról sem szereztek tudomást.

Ha bármely komoly fenyegetésről hírt szereznének, az amerikaiaknak kötelességük értesíteni a szövetséges országokat. De európai terrorelhárítók szerint nem történ változás a fenyegetések értékelésében.

Eddig két közlemény látott napvilágot a vezér halála óta a Nemzetbiztonsági Hivataltól és az FBI-tól. Az egyik arról, hogy a szeptember 11-ei támadás tízedik évfordulójára az al-Kaida vonatkisiklatásokat tervezett, míg a másik arról, hogy tavaly szóba került olajtankerek és egyéb olaj-kereskedelmi létesítmények megtámadása a tengeren.

Matthew Chandler, a Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője szerint: "Nincs információ közvetlen fenyegetésről a tengeri és energiaágazatban, de biztosak akartunk lenni abban, hogy partnereink tudnak a dologról; egyelőre nem tiszta, hogy a tavalyi év közepe óta további tervek születtek volna."

A pakisztáni akcióban megszerzett anyag átvizsgálása még nagyon az elején jár. Egy amerikai hivatalnok a Reuters-nek azt mondta: "Jó sok időbe telik majd, amíg a teljes anyagot átvizsgálják és a benne szereplő információkat a megfelelő kontextusba tudják helyezni."

Mások szerint az eddig megvizsgált anyagok azt mutatják, hogy bin Laden leginkább "megálmodta" a célpontokat, de semmi nem utal arra, hogy különleges szervezőképességgel tudta volna a terveket a gyakorlatba ültetni.

Több szakértő is kételyeit fejezte ki annak a kijelentésnek kapcsán, hogy Oszama mind stratégiai, mind taktikai szinten vezette az al-Kaidát. "Lehetetlen levezényelni a dolgok taktikai részét futárokon keresztül" - mondta az egyik megkérdezett szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.