Túl sokan, túlságosan nyíltan beszélnek

Baj lesz: túl sok titkos információ szivárgott ki Oszama megöléséről

Oszama bin Laden megölése rendkívüli érdeklődést váltott ki, melynek folyományaképpen rengeteg érzékeny információ került napvilágra a Közös Különleges Műveletek Parancsnokságának tevékenységéről, méghozzá nem minden lehetséges következmény nélkül.

2011.05.15 15:00Konrád - ma.hu

Több kormányzati tisztviselő, hírszerzési döntéshozó és katonai tervező fejezte ki aggodalmát a National Journal-nak, hogy a túl sok - akár a hivatalos szóvivők által is - kiszivárgott információ megnehezíti a jövőben végrehajtandó hasonló kényes műveletek megszervezését.

A National Journal megtudta azt is, hogy a hadműveletet irányító JSOC kénytelen egy komoly felülvizsgálatot folytatni arról, hogy ez a magas publicitás mennyi sérülést okozott a jövőbeni műveleteknek. Ugyan, ezek a felülvizsgálatok általánosak, de a JSOC valószínűleg kénytelen lesz új metódusokat alkalmazni annak érdekében, hogy megőrizzék érzékeny elfogás-és-megölés kapacitásukat, amire már csak azért is szükség lesz, mivel magas rangú hivatalnokok és katonai vezetők szerint a hírszerzési jelentések azt mutatják: hasonló műveletekre a közeljövőben is sor kerülhet.

Forrás: National Journal

A tisztviselők szerint bin Laden megölése valóban csak egyszer egy évtizedben megtörténő akció volt, és érthető, hogy mindenki többet szeretne tudni róla. Ugyanakkor a sok napvilágra került adat megmutatta, hogy túl sokan, túlságosan nyíltan beszélnek. Egyesek a Kongresszus tagjait tartják felelősnek, akik közül több tucat is részletes ismertetést kapott a hírszerzésről és a támadásról.

A legérzékenyebb kiszivárgott információk: a CIA titkos rejtekhelyének létezése Abbottabad-ban, a kifinomult drone-ok használata a megfigyelésben, és a CIA azon képességének mértéke, hogy mennyi mindent képes volt nyomon követni abból, ami odabent történt. Ugyan a kormány ezekről semmit sem közölt hivatalosan, mégis annyi forrásból értesültek róla, hogy az adatok pontosnak tűnnek.

Mikor a The Washington Post közzé tette, hogy Obama elnök szerint bin Laden elcsípése megérte a 15 millió dollár értékű helikopter elvesztését, akaratán kívül is többet árult el, mint szeretett volna. Egy hagyományos Blackhawk helikopter nagyjából 5 millióba kerül. A terroristák és az olyan potenciális ellenségek, mint Kína így elég jó képet kapott arról miképp módosították a helikoptereket, hogy végrehajtsák lopakodó akciójukat.

"Nyugodtan állíthatjuk, hogy ez volt az egyik legkülönlegesebb eredmény a hírszerzés és a hadsereg történetében. Minden tiszteletet megérdemelnek" - mondta egy tisztviselő, aki aggódik a napvilágot látott információk miatt. "És sok ügynökség, különösen a National Geospatial-Intelligence Agency és a National Security Agency szinte sosem kapnak annyi elismerést, mint amennyi járna nekik. De ezután a nagyon fontos hét után, ami annak jegyében telt, hogy elmondtuk az amerikai embereknek, mi történt és miért volt ez fontos számukra, ideje, hogy a témáról szóló diskurzusok visszatérjenek a megfelelő titkosított csatornákra."

Az újságírók egyébként gyakran tartanak vissza időlegesen információt, ha az nem kulcsfontosságú a történethez, és ha azzal a katonák biztonságát tudják szavatolni. Ezért maradhat titokban többek között az akcióban részt vevő katonák személyazonossága is. Az Egyesült Királyságban, ahol a különleges erők tagjainak kiléte nem ennyire titkolt, komoly erőfeszítéseket okoz, hogy ezen katonák adatait távol tartsák a médiától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.