Bin Laden helyettese túl nagy falat volt

Bulgária és Ausztria sem tartóztatta le Zavahirit

Bolgár belügyi források közölték: Bulgária és Ausztria is elmulasztotta letartóztatni 1995-ben Oszama bin Laden helyettesét, Ajman al-Zavahirit.

2011.05.12 18:09MTI

Zavahiri abban az évben húsz napot töltött Bulgáriában, ottani muzulmánok között - mondta el a Darik rádióadónak Vladimir Manolov, a kémelhárítás egykori illetékese. Bulgária felvette a kapcsolatot Egyiptommal a személyazonosság megállapítása végett, mire válaszul az egyiptomiak kérték Zavahiri kiadását, de ezt Szófia a saját biztonságát féltve megtagadta.
   
"Érdekünkben állt elkerülni, hogy terrorista akciót készítsen elő Bulgáriában, vagy a nemzetbiztonságra nézve veszélyes tevékenységet folytasson akár a mi kárunkra, akár a baráti és szomszédos országok kárára" - magyarázta a döntést Manolov.
   
Bulgária végül a kölcsönös kiadatási egyezmény hiányával indokolta a visszautasítást, és hagyták, hogy a terrorista Nyugatra távozzon. Egyiptom Anvar Szadat elnök 1981-es meggyilkolása és a Hoszni Mubarak elnök meggyilkolására tett 1995-ös kísérlet miatt körözte Zavahirit.
   
Egy másik alkalommal a terrorista főnök Ausztriából Törökországba tartva átutazóban járt Bulgáriában. A bécsi hatóságok értesítették Szófiát az érkezéséről, és kérték a letartóztatását.
   
"Ausztriából jött, és nekünk kellett volna letartóztatnunk, itt. Azt mondtam nekik, tartóztassátok le ti Ausztriában. Miért Bulgáriában kellett volna? Azért, hogy itt legyenek merényletek" - tette föl a kérdést egy másik megszólaló egykori illetékes, Georgi Lambov, a belügyminisztérium volt főtitkára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.