Vége az összeesküvés-elméleteknek?

Hátborzongató képek bin Ladenről: a kongresszus tagjai látták!

Hátborzongatónak nevezte az Oszama bin Ladenről megölése után készített fényképeket a washingtoni kongresszusnak az a néhány tagja, akinek a CIA engedélyével lehetősége volt megtekinteni a nyilvánosságtól elzárt dokumentumokat.

2011.05.12 14:32MTI

"Látva ezeket a felvételeket, eloszlathatom azokat az összeesküvés-elméletekben felmerülő kételyeket, amelyek szerint bin Laden még életben van" - szögezte le szerdán James Inhofe szenátor, a fegyveres erőket és a hírszerzést felügyelő szenátusi bizottság tagja.

Csak a képviselőház és a szenátus e bizottságaiban tevékenykedő politikusok kaptak meghívást a CIA langleyi központjába, s nézhették meg a bin Ladenről készült fotókat egy biztonsági szobában.
    
Inhofe elmondta, hogy összesen 15 képet látott, amelyek egyik része a támadás után a helyszínen, a terrorista abbotábádi rejtekhelyén készült. Néhány fotó pedig közvetlenül azelőtt, hogy bin Ladent hullámsírba temették, további három fényképen pedig a még életben lévő al-Kaida vezér szerepelt. A szenátor azt is megemlítette, hogy néhány felvételen az egyik szemüregből kiloccsant agyvelő látható.
    
"Mivel az al-Kaida-vezér elleni sikeres támadás a titkosszolgálat és az amerikai fegyveres erők közötti kitűnő együttműködés eredménye volt, a fényképeket szemügyre vehették a kongresszus fegyveres erőket és hírszerzést ellenőrző bizottságainak tagjai" - közölte Preston Golson, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szóvivője.
    
A titkos dokumentumokról nem készíthettek másolatokat a szóban forgó képviselők és szenátorok.
    
Barack Obama amerikai elnök korábban úgy határozott, nem engedi nyilvánosságra hozni a bin Laden halálának tényét alátámasztó fényképeket. Obama azzal indokolta döntését, hogy ez a lépés csak fokozná az Amerika-ellenes indulatokat, és megnövelné az Afganisztánban és Irakban állomásozó amerikai csapatok elleni szélsőséges támadások valószínűségét.
    
A legtöbb amerikai egyetért azzal, hogy ne hozzák nyilvánosságra a képeket: az AP-Gfk által készített közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Államok polgárainak 64 százaléka véli úgy, hogy Washingtonnak nem kell a világ elé tárnia a fényképeket.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.