Ébernek kell lenni

Az Egyesült Államok nem fizet vérdíjat bin Ladenért

Valószínűleg senki nem fogja megkapni az Oszama bin Laden fejére kitűzött több millió dolláros vérdíjat - adta értésre a Fehér Ház szóvivője.

2011.05.10 20:30MTI

"Tudtommal senki nem közölte velünk megbízható forrásra hivatkozva, hogy Oszama bin Laden Abbotábádban lakik, a Green Avenue 5730. számú házban" - jelentette ki Jay Carney. Mint hozzátette, a kormány által kitűzött pénzjutalom kifizetésére nem kerülhet sor, ha valaki "véletlenül" vezeti nyomra az amerikai ügynököket.

A washingtoni külügyminisztérium 2001-ben 25 millió dollárt ajánlott fel annak, aki információval szolgál az al-Kaida vezérének hollétéről. Az amerikai hatóságok egyébként azzal is számoltak, hogy az abbotábádi ház megrohamozásakor őrizetbe vehetik Oszama bin Ladent - írta keddi online kiadásában a The New York Times. A washingtoni kormánykörökre hivatkozó jelentés szerint erre az eshetőségre számítva készenlétben állt egy kihallgató tisztekből, tolmácsokból és ügyvédekből álló csapat. A szakemberek az amerikai haditengerészet egy hajóján, feltehetően a Carl Vinson repülőgép-hordozó fedélzetén várakoztak, amely az Arab-tengeren, a pakisztáni partok közelében cirkált.

Szintén a The New York Times írta kedden, amerikai kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva, miszerint Barack Obama elnök ragaszkodott hozzá, hogy az Oszama bin Ladent likvidáló amerikai kommandó elég erős legyen ahhoz, hogy ha kell, akár a pakisztáni rendőri erők ellenállásának leküzdése árán is kijusson a dél-ázsiai országból.

Az amerikai lap szerint az egység eredeti létszámának megerősítésére vonatkozó elnöki utasítás arra utal, hogy Obama kész lett volna megkockáztatni egy fegyveres konfliktust is a "közeli szövetséges" Pakisztánnal, annak érdekében, hogy elfogja vagy megölesse az al-Kaida vezetőjét.

Ez a jelenleginél is jobban elmélyítette volna a két ország közötti, abból kialakult ellentéteket, hogy a pakisztáni hadsereg nem vette észre: amerikai kommandó repült be helikoptereken Abbotábádba, ahol rajtaütést hajtott végre bin Laden rejtekhelyén.


Pakisztán hajlik arra, hogy engedélyezze Oszama bin Laden özvegyeinek kihallgatását - mondta egy washingtoni illetékes, a CNN viszont úgy értesült, Iszlámábád ragaszkodik hozzá, hogy ehhez hozzájáruljanak azok az országok is, ahonnan a nők származnak.

A pakisztáni kormány egy vezető tisztségviselője azt közölte kedden, hogy Iszlámábádban nem döntöttek még az Egyesült Államok kéréséről.

Az al-Kaida terrorszervezet vezetője három feleségével és mintegy tucatnyi gyerekével élt az észak-pakisztáni Abbotábádban abban házban, amelyet május 2-án megostromoltak az amerikai kommandósok.

Az özvegyeket és velük bin Laden néhány gyermekét jelenleg Pakisztánban tartják fogva, s a CNN hírtelevízió biztonságpolitikai elemzője szerint Washington alig várja, hogy kihallgathassa őket, mivel értékes információkat lehetne kicsikarni belőlük a terrorista vezér múltjára, továbbá más al-Kaida vezetők személyére, mozgására és kapcsolataira vonatkozóan.

Teheránnak bizonyítékai vannak arra, hogy Oszama bin Laden betegségben halt meg, jóval azelőtt, hogy amerikai kommandósok megostromolták pakisztáni házát, s Washington hírt adott a terroristavezér haláláról - állította kedden Hejdar Moszlehi, a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere.

"Pontos információink vannak arról, hogy bin Laden már egy jó ideje meghalt betegségben" - idézte a Fars iráni hírügynökség a minisztert. Moszlehi azt firtatta, hogy amennyiben az amerikai hadsereg és a hírszerzés valóban "letartóztatta vagy megölte" bin Ladent, miért nem mutatták meg a tetemét, és miért dobták a tengerbe?

Az iráni miniszter szerint bin Laden állítólagos megölése egy "színjáték" volt, amelyet a közelgő amerikai elnökválasztás miatt rendeztek, s hogy eltereljék a közvélemény figyelmét az Egyesült Államok rossz gazdasági helyzetéről.

Egy iszlamista honlapon az Al-Kaida nevében feltett video azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy hamisított az az amerikai hatóságok által közzétett videofelvétel, amelyen a megöregedett Oszama bin Laden televíziót néz.

"Ébernek kell lennünk, Amerika hazudik” – állítja a Sumuk al-Iszlám nevű honlap, amelyen rendszeresen láthatók az al-Kaida terrorhálózat üzenetei. Pervez Musarraf korábbi pakisztáni elnök kedden cáfolta a The Guardian című brit baloldali napilap értesülését, amely szerint kormánya évekkel ezelőtt egyezséget kötött Washingtonnal, lehetővé téve az amerikai különleges erőknek, hogy pakisztáni területen elfogják vagy megöljék Oszama bin Ladent, az al-Kaida néhai vezetőjét.

A The Guardianben nyilvánosságra hozott információk szerint Musarraf és George W. Bush előző amerikai elnök csaknem egy évtizeddel ezelőtt kötötte a titkos megállapodást, miután bin Laden 2001 végén Afganisztán hegyvidéki részén megszökött az amerikaiak elől.

Az egyezmény szerint az amerikaiak pakisztáni területen is akciót indíthatnak bin Laden ellen, bár egy ilyen esetben az iszlámábádi vezetés nyilvánosan elítéli majd az Egyesült Államok egyoldalú beavatkozását. A napilap amerikai és pakisztáni tisztségviselőkre hivatkozva közölte az értesülést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.