Kicsit kiakadtak

A Hamász szerint Washingtonnak nem volt joga megölni bin Ladent

A Hamász nevű szélsőséges palesztin szervezet politikai vezetője szerint az Egyesült Államoknak nem volt joga megölni az al-Kaida vezérét, Oszama bin Ladent.

2011.05.11 13:48MTI

Háled Mesaal a France 24 televízióban szerdán sugárzott interjúban kijelentette: ez nem jelenti azt, hogy a palesztinok támogatnák az al-Kaida civilek elleni támadásait. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, ahogy az amerikaiak a tengerbe dobva megszabadultak bin Laden holttestétől.

"Ami bin Ladent illeti, mindenki tudja, hogy a Hamásznak voltak nézeteltérései az al-Kaidával... különösen ami annak a civilek elleni akcióit jelenti, de mindaz, ami történt, nem jogosítja fel az Egyesült Államokat, hogy a jogra való tekintet nélkül tetszése szerint öljön, arabokat és muzulmánokat gyilkoljon meg, majd mindenért őket hibáztassa és terrorizmussal vádolja őket" - fogalmazott a damaszkuszi száműzetésben élő Mesaal.

"Az, hogy a tengerbe dobták a holttestét, elfogadhatatlan, és sérti a mohamedánok méltóságát" - mondta a politikus, aki május 4-én Kairóban, a palesztinok különböző szárnyai közti megbékélési nyilatkozat aláírása alkalmából adta az interjút.

Háled Mesaal a óvatosan kitért a szíriai helyzetre is, mondván, hogy az országban nagyobb stabilitásra, felvirágzásra és egy erősebb, az emberek törekvéseinek sikerén munkálkodó kormányra lenne szükség.

A Hamász politikai vezetője sürgette az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy támogassák a palesztin megbékélést. Egyúttal figyelmeztette Izraelt, hogy ha nem engedi szabadon a fogságban tartott palesztinokat, a Hamász sem engedi szabadon a 2006-ban egy Izrael elleni támadás során foglyul ejtett katonát, Gilád Salitot.

"Ha foglyaink szabadulása csak több izraeli katona elfogásával érhető el, akkor az izraeli hatóságoknak és Netanjahunak (az izraeli miniszterelnöknek) kell viselnie a felelősséget azért, hogy nem engedték szabadon palesztin foglyainkat" - figyelmeztetett Háled Mesaal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.