Obama tájékoztatta a terrorista megöléséről

Busht nem izgatta fel bin Laden halálhíre

Saját bevallása szerint nem kavarta fel George W. Bush volt amerikai elnököt Oszama bin Laden halálhíre.

2011.05.14 08:17MTI

Bush nem tört ki örömujjongásban, hanem meglehetősen nyugodtan reagált, amikor utódja, Barack Obama felhívta telefonon és tájékoztatta az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének megöléséről.
   
Az ABC News televízió pénteki beszámolója szerint a volt elnök egy Las Vegas-i befektetői konferencián beszélt először nyilvánosan bin Laden likvidálásáról. Elmondása szerint feleségével és két barátjával egy étteremben ebédelt, amikor befutott a hívás a Fehér Háztól. Elnézést kért, hazament és felvette a telefont.
   
Obama elsőként csak annyit mondott, hogy "Oszama bin Laden halott", majd részletesen beszámolt a kommandósok abbotábádi bevetéséről. Bush nem ugrott ki a bőréből örömében a hírek hallatán, amit azzal indokolt, hogy az akciót nem a bin Laden iránt érzett gyűlölet miatt, hanem az igazságszolgáltatás nevében hajtották vége.
   
A 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletek után akkori amerikai elnökként George W. Bush háborút hirdetett a terrorizmus ellen, és hajtóvadászatot indított Oszama bin Laden és az al-Kaida más vezetői után.
   
Bush szerint a mostani sikerben nagy szerepe volt a hírszerző szolgálatok hozzáértő munkájának. "Összeállították a képet az információk mozaikjából, darabról darabra illesztették össze" - mondta a volt elnök.
   
Az amerikai haditengerészet egyik különlegesen kiképzett elitegysége hajtotta végre az Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelye elleni támadást múlt héten hétfőre virradóra: a mindössze 40 percig tartó rajtaütés során végeztek az Egyesült Államok elsőszámú ellenségével.
   
Bin Laden halála után Bush távol tartotta magát a nyilvánosságtól, nem nyilatkozott a sajtónak, és elhárította Obama meghívását, hogy vegyen részt vele a még befejezetlen Nemzeti Szeptember 11. Emlékműnél, a 2001 szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt World Trade Center helyén múlt héten csütörtökön tartott megemlékezésen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.