"Egyáltalán nem a begombolás"

Szexista kijelentése miatt bírálják a lengyel miniszterelnököt

Magyarázkodásra kényszerült Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy szexistának minősített kijelentése miatt.

2011.06.02 17:52MTI

A lengyel nőjogi szervezetek "botrányosnak és elfogadhatatlannak" minősítették a kormányfő szavait. Tusk újságírók előtt elismerte, hogy kijelentése oktondi volt ugyan, de - mint hozzátette - egyáltalán nem veszélyes.

A kormányfőt az ország küszöbönálló EU-elnökségéről tartott sajtóértekezletén kedden egy újságírónő megkérdezte, hogy minden részletében megszervezték-e már a feladatokat, vagy ahogy egy lengyel szólásmondással élve fogalmazott, az utolsóig minden gombot begomboltak-e már.

A kormányfő tréfásan így válaszolt: "A nyári ruháját elnézve egyáltalán nem a begombolás jár az eszemben, én már ilyen vagyok, a nyarat éppenséggel jobban szeretem."


A női szervezeteken kívül az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) is felháborodásának adott hangot. Jerzy Wenderlich parlamenti alelnök a kormányfőt ahhoz a kamaszhoz hasonlította, aki tükröt ragaszt a cipőjére, hogy a lányok szoknyája alá kukkanthasson.

"Egyáltalán nem találom vidámnak, amit mondott" - hangoztatta Wenderlich a sajtó képviselői előtt. Kommentátorok pikánsnak találták, hogy Donald Tusk jobboldali liberális Polgári Platformja (PO) éppen a minap zárta ki soraiból egyik parlamenti képviselőjét, mert megeresztett egy szexista viccet.

Robert Wegrzyn arra a kérdésre, hogy nem kellene-e törvényt hozni az egyneműek együttéléséről, így válaszolt: "A melegeket inkább hagyjuk, de a leszbikusoknál szívesen lennék nézőközönség". A lengyel nőszervezetek épp ezért úgy ítélték meg, hogy a Polgári Platform bizonyára benevezett a lengyel történelem legszexistább kormánypártjának címéért folyó versenybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.