Több mint tizenkétezren őrzik a csúcsot

Erődített tábor lesz Deauville a G8-as csúcs idején

Valóságos "erődített táborrá" válik a normandiai üdülőváros, Deauville a világ legiparosodottabb országait tömörítő G8-as csoport csütörtöki-pénteki csúcstalálkozója idejére.

2011.05.25 17:50MTI

A rendezvény színhelyének számító észak-franciaországi településen több mint 12 ezer rendőr, csendőr és katona felügyeli majd a biztonságot.
   
A csúcstalálkozón mintegy húsz államfő vesz részt, köztük Barack Obama amerikai elnök és Dmitrij Medvegyev orosz államfő. A legfőbb vendégeket a tengerparton lévő luxusszállodákban szállásolják el, magát a tanácskozást pedig egy kongresszusi központban tartják, a híres deauville-i kaszinó és a tengerparti sétány tőszomszédságában: ez utóbbit a csúcs idejére lezárják, kitiltva innen a fürdőzőket és a sétálókat.
   
A résztvevők biztonságára egy pilóta nélküli repülőgép (drón), mintegy 30 helikopter, két légvédelmi rakétaüteg és több francia hadihajó vigyáz. A terület felett tilos lesz a légiforgalom, a tengerpart térségében pedig a hajózást is megtiltották.
   
A legjobban őrzött terület a tengerparti rész lesz, mintegy 7-8 hektáron: innen teljesen kitiltják a gépkocsikat. A következő sávban (a 2-es zónában, amely lényegében Deauville többi részét foglalja magába) már engedélyezik az autóforgalmat, de csak a speciális jóváhagyással rendelkező gépkocsik számára.

E két zónába pusztán a delegációk tagjai (2500 ember), az újságírók (3500 ember) és a magukat előzetesen regisztráltató helybeli lakosok (15 ezer ember) léphetnek be. Deauville és a szomszédos Trouville vasútállomását, repülőterét, kikötőjét lezárják. Egyébként mivel a terület erdős és dombos, a járőrözésben lovas és kerékpáros rendőröket is bevetnek.
   
A hatóságok szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének halála és az áprilisi marrakesi merénylet indokolja, hogy még a megszokottnál is nagyobb figyelmet fordítsanak a biztonsági ellenőrzésekre. A jelentős rendőri jelenlét másik célja: megakadályozni a globalizmusellenes, illetve szélsőbaloldali radikális csoportok tüntetéseit, ezek ugyanis gyakran megzavarták az elmúlt évek hasonló nagy csúcstalálkozóit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.