"Nem akarunk még egy Ciprust"

G8-csoport - a külügyminiszterek határozott lépéseket várnak Iránnal szemben

A hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) külügyminiszterei "megfelelő és határozott lépéseket" várnak a nemzetközi közösségtől Iránnal szemben a gyanúsnak minősített teheráni atomprogram miatt. Ezt tartalmazza a kétnapos kanadai találkozójukon kiadandó záróközlemény, amelynek tervezetét megkapta helyi idő szerint hétfő este a brit hírügynökség.

2010.03.30 11:38MTI

A G8-ak továbbra is nyitottak a párbeszédre Teheránnal, amely tagadja a nyugati országok vádját, miszerint atomfegyver előállítására törekedne, és azt állítja, hogy nukleáris programja békés célú.

A közlemény egy újabb állomása annak a kampánynak, amelyben a világ nagyhatalmainak többsége megpróbálja rákényszeríteni Iránt arra, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak, valamint működjön együtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). "Súlyos aggodalomra ad okot, hogy Irán továbbra sem tesz eleget az ENSZ BT és a NAÜ által megszabott, nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeinek. A miniszterek egyetértenek abban, hogy (országaik) továbbra is nyitottak a párbeszédre, ... és bizonyítaniuk kell elszántságukat az atomfegyverek elterjedése nemzetközi tilalmának fenntartására" - olvasható a közleményben, amelyben nem szerepel a "szankció" szó.

A BT három nyugati tagja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország -, valamint Németország nagyon elszánt abban, hogy újabb büntetőintézkedéseket kell bevezetni Irán ellen. Oroszország kevésbé lelkes, de nemrég közölte: lehet, hogy csatlakozik a szándékhoz. Az Iránnal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló Kína azonban kitartóan azt hajtogatja, hogy mindenképpen diplomáciai megoldást kell találni, amire hagyni kell még időt. A hétfő esti munkavacsora után Bernard Kouchner francia külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva azt mondta: még mindig reméli, hogy Irán hajlandó tárgyalni nukleáris programjáról a nemzetközi közösséggel. Kouchner szerint kaotikus és veszélyes az iráni belpolitikai helyzet. Emlékeztetett arra, hogy Irán a nemzetközi közösség ellenzése dacára két újabb atomlétesítményt akar felépíteni, amivel szerinte időt akar nyerni, "előremenekülni", de Teherán inkább időt veszít ezzel, mert szerinte egyre élesebbek a belpolitikai ellentétek. Kifejezte sajnálatát amiatt, hogy Teherán még csak nem is válaszol a NAÜ kérdéseire.

A tanácskozás más témáiról szólva Kouchner kijelentette, hogy az Európai Uniónak kitartóbbnak kellene lennie Boszniával kapcsolatban, és az ország támogatása érdekében "nem csak katonai jelenlétét" kellene ott fenntartania. "Készen áll-e arra Bosznia és Koszovó a dolgok jelenlegi állása szerint, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz?" - tette fel magának a kérdést. "Nem akarunk még egy Ciprust" - adta meg a választ, utalva a volt jugoszláv tagköztársaságok megosztottságára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.