Az internet ellenőrzésére törekszenek a kormányok?

e-G8-as találkozó Párizsban

Az internetes világcégek kedden és szerdán Párizsban tartják az első e-G8-as találkozót a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország alkotta G8 deauville-i csúcstalálkozója előtt (május 27-28).

2011.05.23 09:19MTI

A Facebooktól az Amazonon és az e-Bayen át a Google-ig valamennyi internetes világcég kifejti kerekasztalok és műhelybeszélgetések keretében a világhálóval, illetve annak fejlesztésére alkalmas gazdasági modellel kapcsolatos nézeteit.
   
A e-G8 összehívását a Nyolcak soros elnöke, Nicolas Sarkozy francia elnök szorgalmazta a hagyományos csúcs előkészítése keretében, amelynek napirendjén első ízben szerepel az internet.
   
A tanácskozáson olyan aktuális témák szerepelnek, mint az internet hatása a gazdasági növekedésre, a magánélet tiszteletben tartása vagy a hálózatok fejlődése és a robbanásszerűen megnövekedett forgalom.
   
A fórumon azonban aligha születnek konkrét bejelentések olyan kényes stratégiai kérdésekben, mint a személyes adatok tárolása vagy az új infrastruktúrák finanszírozása.
   
Az Attac antiglobalista szervezet szerint a tanácskozás pusztán gazdasági jellegű lesz, mivel a civil társadalmat és az internet-felhasználókat nem hívták meg.
   
A Quadrature du Net francia civil szervezet szóvivője, Jérémie Zimmermann szerint az „álkonzultációs” folyamattal a kormányok az internet ellenőrzésére törekszenek, míg a francia elnöki hivatal azt hangsúlyozta, hogy az internet szabadsága alapvető helyet foglal el a demokratikus országokat tömörítő G8 tanácskozásán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.