Falba fúrt lyukon át jutott a kincsekig

Több millió dolláros zsákmánnyal távozott egy tolvaj a pekingi Tiltott Városból

Tolvaj járt a pekingi egykori császári palotában, és hét értékes kulturális ereklyét vitt magával a Tiltott Városban kiállított tárgyak közül.

2011.05.11 14:51MTI

A drágakövekkel díszített aranytárgyaknak, köztük egy tárcának és tükrös női szépítkező készletnek, minden valószínűség szerint hétfőn, a kora reggeli órákban kelt lábuk, amikor a biztonsági személyzet menekülő alakot látott. A rendőrség egy 27 éves férfit gyanúsít a lopással. Úgy tudni, hogy az illető a falba lyukat fúrva jutott a kiállítás közelébe.
   
Illetékesek szerdai közlése szerint az eltűnt tárgyak a múlt század elején készültek. Értéküket több millió dollárra becsülik. A darabok egy magángyűjtemény - a hongkongi Liang Ji Múzeum - tulajdonát képezik, és a fővárosi palota múzeum csak kölcsön kapta azokat. Az időszaki kiállításról elvitt két, kissé megsérült tárgyat a közelben megtaláltak.
   
Az ügyről tartott pekingi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 20 éve nem volt hasonló eset a Tiltott Városban: a történtek a biztonsági rendszer hiányosságaira figyelmeztetnek, vagyis arra, hogy a területen korszerűsítésre van szükség. A palota teljes területének átvizsgálásával még nem végeztek, ezért nem tudni, hogy máshonnan hiányzik-e még valami.
   
A hongkongi múzeum kurátora, Vang Hszia-hung (Wang Xiahong) nem közölte az eltűnt darabok értékét, de azt mondta, hogy a lopás ellenére hamarosan újranyitják a kiállítást, amelyet újabb tárgyakkal egészítenek ki.
   
Sajtóértesülések szerint a hongkongi múzeum nem a legnagyobb lehetséges értékre kötötte meg a biztosítását, mert biztonságban hitte a ritkaságokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.