Könyörtelenül szét fogják zúzni a három gonoszt

A kínai véderő a kisebbség között gyakorlatozott

Kirgizisztánnal és Tádzsikisztánnal közös terrorellenes hadgyakorlatot tartott Kína az ország északnyugati részében elterülő Hszincsiang-Ujgur autonóm térségben.

2011.05.07 12:01MTI

A Tien-san II. (Tian Shan) elnevezésű, pénteken lebonyolított katonai manőver a terroristák határtérségekben való felkutatásának jobb összehangolását célozta - számolt be róla szombaton a hivatalos Hszinhua hírügynökség.

A kínai terrorellenes hatóság egyik szóvivője szerint a gyakorlat "a három gonosz erő", a terrorizmus, a szélsőségesség és az elszakadási törekvések elleni harc fokozását szolgálta. A szeparatista erők egyaránt fenyegetést jelentenek a három résztvevő ország számára - mondta.

Az előző, Tien-san I. hadgyakorlatot Kína öt évvel ezelőtt Kazahsztánnal karöltve tartotta meg, rendőri és más, különleges erők bevonásával. A közép-ázsiai volt szovjetköztársaságokkal és Oroszországgal Kína a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) keretében hangolja össze védelmi erőfeszítéseit. A szervezet nem titkolt szándéka, hogy visszaszorítsa az Egyesült Államok közép-ázsiai befolyását.

Peking évek óta határozottan fellép az iszlamista szeparatizmus ellen, elsősorban az ország nyugati felében. A hszincsiangi térséget, amelyben Kínának nukleáris létesítményei és rakétaindító támaszpontjai is vannak, többségében ujgurok és más, nem kínai muszlim nemzetiségek lakják. Az országrészben kirgiz és kazah kisebbség is él.

A terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) 2009 júliusában etnikai zavargások robbantak ki az ott élő han kínaiak ellen, s az erőszakos cselekményeknek közel kétszáz halálos áldozatuk és több mint 1700 sérültjük volt. Az autonóm terület kommunista párti vezetője, Csang Csun-hszien (Zhang Chunxian) akkor kilátásba helyezte, hogy az ujgur szeparatistákat "könyörtelenül szét fogják zúzni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.