Beszólt a nácivadász

Vihar a náci bevonulás évfordulójára tervezett rigai megemlékezés kapcsán

Bírálta egy ismert nácivadász, hogy egy lett bíróság engedélyezte a lettországi náci bevonulás évfordulójára tervezett emlékmenetet. A testület döntését a lett kormány is helytelenítette.

2010.06.30 18:39MTI

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője bírálta, hogy egy rigai bíróság engedélyezte a július 1-jei menetet a Szabadság-emlékműhöz.

"Riga náci megszállásának évfordulóját megünnepelni nem más, mint megünnepelni mindazoknak - elsősorban zsidóknak, de kommunistáknak, cigányoknak és szellemi fogyatékosoknak is - a lemészárlását, akik a nácik áldozatai voltak" - fogalmazott közleményében Efraim Zuroff.

A LETA lett hírügynökség jelentése szerint a kerületi bíróság felülbírálta a rigai városi tanács döntését, amely nem engedélyezte a megemlékezést. Valdis Dombrovskis kormányfő és külügyminisztere, Aivis Ronis közös közleményében úgy vélte: "a véleménynyilvánítás szabadságát nem szabad náci propaganda terjesztésére felhasználni". "Hitler és Sztálin nézeteinek terjesztése népünk és államunk megalázása" - szögezte le a lett kormány nevében a két politikus.

A náci csapatok a Vörös Hadsereg kiűzése után, 1941. július 1-jén vonultak be Rigába. A német megszállást követően rövidesen megkezdődött a zsidók tömeges kiirtása. A németek bevonulását egy éven át tartó szovjet megszállás előzte meg, amelynek során Lettországot erővel beolvasztották a Szovjetunióba és tízezreket deportáltak Szibériába. A lakosság már csak emiatt is üdvözölte a német csapatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.