Durván lenácizták Magyarországot

Fico: Magyarország exportálja a barna pestist

Robert Fico szlovák miniszterelnök a Le Figaro pénteki számában megjelent interjújában aggodalmát fejezte ki a kettős állampolgárságról szóló magyar törvénnyel kapcsolatban és szembeállította Szlovákia "mélyen antifasiszta" hagyományait a magyar kormánypárt - szerinte - szélsőséges mivoltával.

2010.06.04 12:25MTI

Fico szerint a kettős állampolgárságról szóló törvény "része a Fidesz hivatalos stratégiájának, amely a Trianon előtti Nagy-Magyarországhoz való visszatérést célozza", és azt, hogy (a magyar kormány) ne csak a 10 millió magyarért, hanem az összes szomszédos országban élő magyarért legyen felelős. Fico szerint ez veszélyezteti Szlovákia biztonságát.

"Képzelje el, hogy több ezer polgár felveszi a magyar állampolgárságot: a magyar politikusok úgy viselkednek, mintha Dél-Szlovákia a területük részét képezné!" -
jelentette ki a Le Figarónak a szlovák kormányfő. Fico szerint Orbán Viktor úgy tesz, mintha Szlovákia nem is létezne.

E kijelentését azzal támasztotta alá, hogy a magyar kormányfő első hivatalos látogatása Lengyelországba vezetett.

A szlovák kormányfő szerint magyar kollégája ezzel azt demonstrálta, hogy "Szlovákia, amely Magyarország és Lengyelország között helyezkedik el, nem egy ország, és hogy Lengyelország Magyarországgal határos"
.

Robert Fico a francia lapnak hangsúlyozta, hogy "értékek közötti konfliktus alakult ki a mély antifasiszta hagyományokkal rendelkező Szlovákia, és a szélsőséges ország között, amely exportálja a barna pestist'".

"Eltűri-e Európa ezt a történelmi revizionizmust?" - tette fel a kérdést Fico. Szlovákiában jelenleg több mint 200 ezer ember rendelkezik kettős állampolgársággal - áll a lapban, amely szerint ez sohasem jelentett fenyegetést, de ez most megváltozott: Szlovákia a magyar kormánynak adott válaszképpen olyan jogszabályt fogadott el, amelynek értelmében mindenki, aki egy másik ország állampolgárságáért folyamodik, elveszíti a szlovákot.

"Persze, lesznek kivételek" - jelentette ki Fico. - "A csehekkel például készek vagyunk tárgyalni. És a magyarokkal? Éppen ők azok, akik nem akarnak tárgyalni" - tette hozzá a szlovák kormányfő, aki szerint várhatóan nem sok szlovák állampolgár folyamodik majd magyar állampolgárságért.

"Nincs semmi okuk erre: a gazdasági helyzet sokkal jobb itt!" - mondta Robert Fico.

A szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban Fico azt mondta, hogy az nem irányul a magyarok ellen és célja a szlovák nyelv védelme. Azzal példálózott, hogy vannak olyan falvak, ahol magyar a polgármester és a községházán kifüggesztett hirdetmények mind magyar nyelvűek.

"Azt akarjuk, hogy a szlovákok el tudják olvasni őket. Mégiscsak Szlovákiában vagyunk!" - mondta a szlováki miniszterelnök.

A Le Figaro Pozsonyba kiküldött különtudósítója, Stéphane Kovacs a Fico-interjút felvezető cikkében azt írta, hogy a kettős állampolgársági törvénnyel Budapest "mérgezett ajándékot" adott a szlovákiai magyaroknak, ami a június 12-i szlovákiai választások közeledtével nem is jöhetett jobbkor a szlovák miniszterelnök és ultranacionalista szövetségesei számára.

A lap idézi Grigorij Meseznikov, a pozsonyi Közügyi Intézet igazgatója véleményét, aki szerint "a kormányzó nacionalista pártok" új érvekhez jutottak és a "magyar kártya" kiváló eszköz a korrupciós botrányok és a gazdasági gondok feledtetésére.

Meseznikov szerint a kettős állampolgárságról szóló törvény nemcsak "a magyar kisebbség számára jött rosszkor, hanem a demokraták számára is: ha Fico nyer, az Orbánnak lesz köszönhető!"

A. Nagy László, a Híd párt egyik vezetője azt kérdezte: hogyan lehetne örülni egy ilyen törvénynek, amely szerint a magyar útlevéllel nem jár semmi, sem szavazati jog, még közlekedési kedvezmény sem, cserében viszont a magyar állampolgárságot választók elveszítenék a szlovák állampolgárságot, a köztisztviselői állásukat, az egészségbiztosítást, és a nyugdíjat.

A lap idézi Molnár Norbertet, a pozsonyi Új Szó főszerkesztőjét, aki szerint az állampolgársági törvénynek, még ha a szlovákiai magyarok helyzetének javítását kívánta is, nem sikerült elérnie ezt a célt.

"Belpolitikai okok miatt, íme, túszokká váltunk" - mondta.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának vezetője, volt szlovák miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy sok kollégájához hasonlóan ő is kérelmezni fogja a magyar állampolgárságot. "De én nem akarom elveszíteni a szlovák útlevelemet: én továbbra is lojális polgára maradok Szlovákiának" - jelentette ki Csáky, aki felhívta a figyelmet, hogy a pozsonyi parlament európai integrációs bizottságának alelnöke, Sergej Chelemendik orosz-szlovák kettős állampolgár.

"Ráadásul a KGB-től való, ez nem jelent biztonsági kockázatot?" - tette hozzá Csáky, és reményét fejezte ki, hogy a szlovákiai választásokon a magyar pártok egyikének támogatását is bíró jobboldali koalíció jut majd hatalomra, ami után nyugodt hangvételű tárgyalások kezdődhetnének Budapest és Pozsony között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.