Földszerzési kiskapu a kettősöknek?

Kipukkaszthatja a földtörvényt a kettős állampolgárság

"Ha én kapu volnék, mindig nyitva lennék / Akárhonnan jönne, bárkit beengednék..." Bródy klasszikussá vált sorai mostanában valahogy új értelmezést nyertek, ahogy hallgatom a kettős állampolgárságról szóló híreket, no meg az ehhez kapcsolódó különböző véleményeket, érveket, értelmezéseket.

2010.05.31 17:34morfond - ma.hu

Szó sincs arról, hogy ellenezném a határon túl élő, magukat magyarnak valló emberek orra előtt elhúzott mézesmadzagot, bár a szomszédos kormányok reakciója alapján egyelőre úgy tűnik, a legkevésbé az érintettek profitálnának ebből a helyzetből. Mert hát szép az, amikor valaki úgy érzi, közel száz év után végre büszkén vállalhatja a nem is olyan távoli felmenők származását, de ennek az érmének a megszokottól eltérően nem kettő, hanem három oldalát látom. A hivatalosan is (félig) magyarrá váló emberek örömén túl ugyanis nemcsak nekik kell szembenézniük a néhol hátrányos következményekkel, hanem nekünk, az anyaországban élőknek is.

Itt van mindjárt a földtörvény, ami valahogy mindig is súlyponti kérdés volt az életünkben. Talán azért, mert a földrajzi adottságainknak köszönhetően az elmúlt ezer évben megszoktuk, hogy akkor érezheti biztonságban magát az ember, ha van egy kis földje, legyen az bármilyen kicsi, akkor nagy baj már nem érheti. Aztán voltak itt mindenféle államosítások, aztán privatizációk, utána újabb visszavásárlások, de egyvalamire mindig nagyon vigyáztak a törvények szülői: ha már olyan nagy részt csaptak le 90 éve a kezünkről, a maradékot jól őrizzük meg. Hogy történt, hogy nem, egyszercsak mégis azon kaptuk magunkat, hogy a hazai földterületek – legyen az termőföld vagy egyéb célú ingatlan – jelentős része külföldi kézen van.

Hivatalos statisztikát persze egyelőre csak a jobboldal egyik vezető orgánuma, a Magyar Nemzet látott, de tételezzük fel, hogy legalábbis részben valós, amit írtak. Szinte már hallom is a gyülekező tömeg moraját, amint adják szájról szájra a hírt: „az izraeliek, a zsidók elfoglalják az országot!” Nyilvánvaló, hogy eredetileg a kettős állampolgárságot nem egy másik földrészen lévő távoli ország lakóinak szánták gesztusként, az igazi célcsoport a hozzánk közel élő, egykori magyar területek lakossága. Végeredményben azonban a törvény mindenkire egyformán vonatkozik: aki úgy gondolja és igazolni tudja, hogy magyar ősei vannak, továbbá tud magyarul és nem sérti a magyar állam köz- és nemzetbiztonságát, az kérheti az itteni állampolgárságot.

És ezen a ponton találkozik a történet a földkérdéssel. Az ingatlanszerzésről szóló jogszabályok ugyanis pillanatnyi formájukban úgy szólnak, hogy földterületet csak belföldi magán- vagy jogi személy szerezhet (kivéve persze azokat, akik már most is külföldiként juthatnak földterülethez, ha kifejezetten kapálni és aratni akar, valamint ezt a tevékenységét már három éve folyamatosan csinálja is, csak egyelőre nem a saját földjén). Ugyanezen törvényt tovább olvasgatva kiderül, hogy definíció szerint csak a külföldi személyt határozták meg („nem magyar állampolgár, kivéve a bevándorolt vagy menekültként elismert személyt”), a belföldit nem, vagyis mindaz, aki nem külföldi, az belföldi. Kibontom: ha teszem azt, egy erdélyi vagy szlovákiai lakos az új kormány gesztusának köszönhetően benyújtja a magyar állampolgársági kérelmét, majd meg is kapja azt, akkor teljesen mindegy, hol lakik, szabadon veheti meg kis hazánk földjeit.

Sovány vigasz, hogy bizonyos helyben lakóknak, meg családtagoknak, meg korábbi bérlőknek elővásárlási joguk van, a jelenlegi gazdasági helyzetben könnyen állhat elő az a helyzet, hogy az egymás mögött sorakozó jogosultak egyike sem tudja, vagy nem akarja megvenni az eladásra szánt területet. Márpedig ha ők elfogytak, akkor a törvény legkésőbb jövő év első napjától egyáltalán nem szól arról, hogy a további jelentkezők közt az eladó milyen szempontok szerint válogasson. Ha én lennék az eladó, akkor hazafiasság ide vagy oda, csak megnézném azt is, kinek mennyire dudorodik a pénztárcája.

Kézenfekvő megoldás lehetne módosítani a földtörvényt, nemde? – vethetné közbe egy éles eszű olvasó, de nem veti közbe, mert éles eszénél fogva pontosan tudja, hogy az uniós csatlakozás pillanatában Magyarország hét évre bebetonozta a földtörvény sarokpontjait, ami most azzal jár, hogy jövő májusig – tehát a kettős állampolgárság tervezett januári bevezetésétől számítva is minimum öt teljes hónapig – a módosíthatatlan földtörvény kiskapuját kihasználva külföldiek (németek, franciák, vagy akár izraeliek) egyszerűen „megvegyék” Magyarországot.

Ha én kapu volnék… Bárkit beengednék?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.