Magyar állampolgárság vs. parlamenti képviselet

A magyar kisebbség kiírja magát a szlovák parlamentből?

Hisztérikus reakciót váltott ki Szlovákiában a kettős állampolgárságról elfogadott törvényünk. Ficoék még a mai napon változtatni akarnak saját jogszabályaikon, méghozzá úgy, hogy aki a magyarsága mellett dönt, az többé nem lehet szlovák állampolgár...

2010.05.26 12:19baal, ma.hu

Kiváló adut kapott hazánktól Fico a szlovákiai választás kampányában. A hátrányban lévő miniszterelnök és pártja azonnal kapott a lehetőségen, és kizárólag erre a témára koncentrálva tematizálta az utóbbi napok eseményeit. 

Érdekesség, hogy szomszédaink közül egyedül Szlovákiánál verte ki a biztosítékot a Fidesz javaslata. Szlovénia magyar belügynek tekinti az állampolgársági törvény módosítását, de Horvátország és Románia, sőt Ukrajna sem háborgott a módosításon. Egy biztos, amennyiben Ficoék megvalósítják elképzeléseiket – ennek természetesen számtalan buktatója lesz -, akkor azok a felvidéki magyar politikusok, akik vállalják magyarságukat, elvesztik a jogukat, hogy indulhassanak a szlovákiai választásokon a jövőben.

Márpedig kedden Csák Pál, az MKP elnöke úgy fogalmazott, az MKP parlamenti képviselői közül többen is igényelni akarják a magyar állampolgárságot, ugyanakkor nem szándékoznak lemondani szlovák állampolgárságukról. Tény az is, hogy mindenkinek a magánügye milyen nemzetiségű, ezért titkosszolgálati eszközök nélkül nem lehetséges kideríteni, ki vette fel a magyar állampolgárságot, ám Szlovákia esetében nem lenne meglepő, ha ez nem maradna titokban az MKP képviselői esetében. 

Maga a helyzet hihetetlenül abszurd: a felvidéki magyar politikus dönthet arról, magyarságát vállalja, vagy a magyarok képviseletét Szlovákiában.

A szlovák sietség többek között azért is álságos, mert a magyar törvény 2011. január 1-jén lép életbe, így végeredményében tökmindegy, hogy ezt most májusban, vagy éppen novemberben tárgyalják meg. De a politika már csak ilyen, a hisztéria jól jön a választások előtt. Az is biztos, hogy az MKP és a HÍD mostani szereplését nem veszélyezteti ez a szándék, azonban nem túl bíztató jelek ezek a jövőre nézve. 

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni azt sem, hogy a Szlovákok Világkongresszusa évekkel ezelőtt támogatta, hogy a külföldön élő szlovákok megkaphassák a szlovák  állampolgárságot, tehát kettős állampolgárok legyenek. A szlovák parlament 2005-ben hasonló törvényt fogadott el a kettős állampolgárságról, mint amilyent a magyar országgyűlés fogadott el. Ez lehetővé tette, hogy a külföldön élő szlovákok gyorsított eljárásban szerezhessenek szlovák állampolgárságot. Ezt maga Robert Fico – valamint a parlamentben lévő valamennyi képviselő – is megszavazta. 

Ehhez képest a magyar állampolgárság nem összeegyeztethető a szlovákkal. Mi, magyarok ezek szerint nem vagyunk egyenlőek más nemzettel? Kevesebbek volnánk? Vagy szimpla magyarellenesség szülte ezt az ostoba reakciót?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.