Aláírta az állampolgársági törvény módosítását

Hivatalos: Gasparovic szerint sem lehet valaki egyszerre szlovák és magyar

Ivan Gasparovic szlovák államfő hétfőn aláírta a módosított állampolgársági törvényt.

2010.05.31 14:37MTI

A pozsonyi parlament által néhány napja elfogadott módosítás lényege, hogy az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. Szlovákia ezt a jogszabályt az Országgyűlésnek a magyar állampolgársági törvényt módosító döntésére válaszul fogadta el.

Pozsony szerint a magyar állampolgárságról szóló törvény, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot, nemzetbiztonsági kockázatot jelet Szlovákia számára. A szlovák jogszabály módosításával ezt szeretnék kiküszöbölni.

A szlovák állampolgársági törvény módosítását a három koalíciós párt és az ellenzéki kereszténydemokraták szavazták meg. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) elutasította.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd nem vettek részt a szavazáson. A módosított szlovák állampolgársági törvény július 17-én lép életbe.

A pozsonyi parlament 1992-ben, még a csehszlovák állam idején ezen a napon fogadta el a függetlenségi nyilatkozatot, amely az első hivatalos lépés volt az önálló Szlovákia megalakulásához.

Miroslav Lajcák külügyminiszter kijelentette, hogy a szlovákhoz hasonló állampolgársági törvénye jelenleg 11 európai államnak van, köztük a szomszédos Csehországnak, Ausztriának, illetve Szlovéniának.

Az MKP jelezte: mérlegeli, hogy a szlovák alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.