Orbán felpiszkálta az állóvízet Kelet-Európában

A kettős állampolgárság reváns Trianonért?

A jelentős magyar kisebbséggel bíró EU-tag Szlovákia és Románia, valamint a nem EU-tag Szerbia aggódik, hogy a magyar állampolgársági törvény módosítása nyomán Budapestnek nagyobb beleszólása lehet belügyeikbe - írta a Stratfor amerikai stratégiai elemző csoport.

2010.05.27 19:09MTI

Az agytröszt idézte Robert Fico szlovák kormányfőt, aki szerint a magyar törvénymódosítás "nemcsak támadás Szlovákia és Közép-Európa, hanem közvetlen támadás az Európai Unió alapjai ellen".

A Stratfor szerint a szlovák parlament válaszlépése - elveszítik állampolgárságukat azok, akiknek egy másik állam állampolgárságot adományoz - veszélyeztetheti az ország 520 ezernyi magyar népességének, az összlakosság 10 százalékának állampolgárságát. Szerbia és Románia valószínűleg nem tesz hasonló lépést. Az amerikai elemzők szerint a szlovákiai magyarok egy nagyobb csoportjának megfosztása a szlovák állampolgárságtól szélsőséges lépés lenne.

A Le Monde című liberális francia újság szerint Magyarország revánsot vett a történelmen azzal, hogy a trianoni szerződéssel elszakított, a szomszédos országokban élő három és félmillió magyar számára megadta a jogot a magyar állampolgárság megszerzéséhez. A szimbolikus jellegű intézkedés ugyanakkor nagyon feszültté tette a viszonyt Szlovákiával, s a nagy sietség miatt meglepte Magyarország partnereit az Európai Unióban.

Az Európai Bizottságnak nincsen illetékessége állampolgársági ügyekben, ezekről az Európai Unió tagországai saját illetékességi körükben jogosultak dönteni - jelentette ki Matthew Newman, az alapjogokért is felelős biztos, Viviane Reding szóvivője. Hozzátette, az Európai Bizottság jól ismeri a Szlovákia és Magyarország között feszültséget okozó helyzetet, de egyáltalán nem tud beavatkozni ebbe az ügybe. Valószínűtlen, hogy a magyar állampolgársági törvény módosítása Szlovákián kívül más szomszédos országokban is "forró üggyé" válna - írta a The Wall Street Journal amerikai lap európai kiadásában.

A lap idézte Filip Tesárt, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézete nevű, prágai kutatóműhely Balkán-szakértőjét, aki szerint a kettős állampolgárság ügye Romániában és Szerbiában nem kelt akkora ellenérzéseket, mint Szlovákiában.

Magyar halottkultusz címmel közzétett kommentárjában a Süddeutsche Zeitung úgy véli, hogy Magyarország nehezen birkózik a jövővel. Miközben a legtöbb európai ország a következő időszak dolgaival törődik, a magyar társadalmat a múltra való emlékezés foglalkoztatja - írta a német liberális lap. Az újság szerint létezik egy "jó út" a békétlenséget szítók megfékezésére: ez a nemzeti mellett az európai állampolgárság megteremtése.

Vissza a XIX. századba című kommentárjában a Der Standard osztrák napilap úgy vélte, a budapesti és a pozsonyi "populisták" számára egyaránt az a lényeg, hogy a nemzeti érzésekre játsszanak.

Deák Ernő, a Burgenlandon kívüli magyar egyesületeket összefogó civil szervezet elnöke az MTI-nek elmondta: az ausztriai magyarokat nem érinti a törvénymódosítás, mert az osztrák törvény nem engedi meg a kettős állampolgárságot. A csütörtöki szlovák sajtó a magyar és a szlovák politikát, illetve politikusokat is bírálta, általános a vélemény, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok súlyos válságban vannak.

A Sme című liberális lap úgy véli, hogy a felesleges és buta magyar törvényre, illetve az elfogadását kísérő magyar arroganciára a szlovák kormánykoalíció ugyanolyan felesleges és még butább, választási hisztériába öntött intézkedéssel felelt.

A Pravda úgy látja, hogy Orbán Viktor leendő magyar kormányfő és pártja, a Fidesz "erőteljesen beavatkoztak" a szlovákiai választási kampányba, s ez elsősorban a szlovák nacionalisták malmára hajtja a vizet. Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap rámutatott, hogy Robert Fico "vérnacionalista kormánya" mindent megtett azért, hogy a szlovákiai magyarok ne érezzék magukat jól hazájukban. Molnár Norbert főszerkesztő szerint minden embernek szíve joga eldönteni, akar-e élni egy törvény adta lehetőséggel. "Ezért valakit megfosztani állampolgárságától, második Benes-dekrétumokat törvénybe iktatni legalább annyira avítt, mint nemzetállamban gondolkodni" - írta.

A kettős állampolgárság törvénye nemzeti rehabilitációs gesztus, óriási szimbolikus jelentősége van, de kérdés, hányan fogják igényelni a magyar állampolgárságot - véli Takács Csaba, az RMDSZ megbízott ügyvezető elnöke és Kelemen Hunor művelődési miniszter, akik szerint nem kell tartani tömeges kivándorlástól. Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke úgy fogalmazott, hogy "ezek után el lehet gondolkodni a folytatásról is, az összes többi jogosultságról is egyeztetni kell mindazt, amit a magyar állampolgárság hoz magával".

Orbán Viktor rákényszerítette akaratát Romániára és Szlovákiára, de a kettős állampolgárság megadásáról szóló törvény Románia számára nem jelent különösebb problémát - írta a Romania libera. A cikkből azonban az derül ki, hogy Bukarest óvatos a törvény megítélésében. A romániai magyar lapok arra hívták fel a figyelmet, hogy kilencven éves traumát próbált meg orvosolni a törvény, amelyet a határon túli magyarok amolyan erkölcsi jóvátételnek tekintenek, és amely önbizalmukat is erősíti.

Az újvidéki Magyar Szó szerint "a fiatal és félelmében agresszív Szlovákia kivételével a többi érintett ország nyilván jól méri föl a helyzetet, s ennek tudatában fogadta el hallgatólagosan a törvénymódosítást".

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség vezetői szerint gesztusértékű, a határon túli magyarokat a múltban ért sérelmekért erkölcsileg kárpótolja a törvény. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke elmondta: a magyar állampolgárságot minden bizonnyal a Magyarországon tanuló vagy dolgozó ukrajnai magyarok, esetleg a határ menti kereskedelemben érintettek fogják igényelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.