Orbán szerint felesleges az üzengetés

Fico nem vár: magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett Pozsony

Magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett szerdán Szlovákia a magyarországi kettős állampolgársági törvénytervezet miatt - jelentette be Robert Fico miniszterelnök a kormány ülése után szerdán Pozsonyban.

2010.05.19 13:05MTI

A fő szlovák ellenzéki párt kész megoldást találni a vitára

"Megbíztuk budapesti nagykövetünket, hogy azonnal hivatalos úton kezdeményezze a találkozót" - mondta Fico újságíróknak. Hozzátette: Orbán Viktorral, a kijelölt magyar kormányfővel szeretne találkozni minél hamarabb.

Fico leszögezte: Pozsony azután folyamodott ehhez a lépéshez, miután a magyar fél elutasította a magyar-szlovák kisebbségi és emberi jogi vegyes bizottság azonnali összehívását, amely megvitatta volna a kettős állampolgárság kérdését. A kormányfő "nevetségesnek" és "komolytalannak" minősítette azt a magyar választ, hogy Budapest kész a bizottsági tárgyalásokra, de csak az új magyar kormány megalakulása után.

Sajnálatát fejezte ki afelett, hogy a kijelölt magyar kormányfő kedden provokációnak minősítette Pozsony álláspontját a kettős állampolgárság ügyében. Ugyancsak nem érti, hogyan beszélhetett Orbán a szlovákiai magyarok szenvedéseiről. Orbán kedden Budapesten azt mondta: teljesen nyilvánvaló, hogy a szlovákiai választáson induló nemzeti pártok folyamatosan provokálják és provokálni is fogják Magyarországot.

"Mi azonban ezeknek a provokációknak nem ülünk fel" - mondta. A pártelnök többször is utalt arra, hogy Szlovákiában egy éles választási kampány zajlik, amelynek más a hangütése, mint Magyarországon. A nemzeti kérdés, a nacionalista megközelítésmód teljes polgárjoggal rendelkezik Szlovákiában, aminek a magyarok szenvedő alanyai. "Talán pontosabb, ha azt mondom, tárgyai" - jegyezte meg.

"Ez azért már mégiscsak túlzás" - mondta Fico. Azt állította, hogy Szlovákiában jó a viszony az állam és a magyar kisebbség között. A szlovák kormányfő szerint Budapest kezdeményezése mögött "nagyon erős etnikai hozzáállás" rejlik, s személyesen nem zárja ki, hogy a jövőben választójogot is kaphatnának a mai külhoni magyarok. A Fidesz ezzel biztosítaná be kormányzati pozícióit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet, minden mást félretéve, gyorsítva tárgyalja a magyar parlament, s a jogszabály augusztus 20-án, Szent István napján lépne életbe. "Ez jelképes értékű" - jegyezte meg.

Fico ismételten elfogadhatatlannak, nemzetbiztonsági kockázatnak, a magyar-szlovák alapszerződés és a nemzetközi egyezmények megsértésének nevezte a magyar kettős állampolgársági törvénytervezetet. Kifejtette: a szlovák kormány már elkészítette a szükséges jogi válaszlépéseket; amint a törvénytervezetet a magyar Országgyűlés elfogadja, összeül a szlovák kormány, és a parlament rendkívüli ülése elé terjeszti az intézkedéseket.

A kormányfő úgy fogalmazott: elfogadhatatlan az a mód, ahogy Magyarország egyoldalúan, a szomszédok megkérdezése nélkül akarja elfogadni a törvényt.

Fico hangsúlyozta, hogy a helyzet nagyon komoly, és "rövidesen mindenkinek ráfagy a mosoly az arcára".

Szlovákia ezért tárgyalni akar Magyarországgal, s diplomáciai téren is nyomást próbál gyakorolni Budapestre. Közölte: Miroslav Lajcák külügy
miniszter már kedden találkozik Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával.

Arra a konkrét felvetésre, hogy miért nem tárgyal a Magyarországgal szomszédos, szintén érintett országokkal - például Romániával vagy Szerbiával - Fico nem válaszolt. Csak annyit mondott, hogy érzékeny kétoldalú problémáról van szó, amelyet a magyar féllel való tárgyalások során kell megoldani.

Orbán: amíg nem áll fel az új magyar és szlovák kormány, nincs értelme üzengetni

Orbán Viktor szerint amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem zajlanak le a választások, és nem áll fel ott is az új vagy régi-új kormány, addig "semmifajta üzengetésnek a sajtón keresztül nincsen semmi értelme".

A Fidesz elnöke a budapesti gazdasági konzultáción mondott beszéde elején reagált Robert Fico szlovák kormányfő szerdai szavaira, miszerint magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett szerdán Szlovákia a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat miatt.

A leendő magyar miniszterelnök kifejtette: Magyarország nagyon fontos pillanatokat él át most, új kormány áll fel, rengeteg teendő van a gazdaságban, közbiztonságban, "ezért mi nem leszünk játszótársak semmifajta, külföldön zajló választási kampányban".

Közölte: "nem áll módunkban semmilyen provokatív kijelentésre válaszolni". Mind a két ország többet érdemel ennél a vezetőitől, és ezért amíg Magyarországon az új kormány nem áll fel, és Szlovákiában nem zajlanak le a választások, és nem áll fel ott is az új vagy régi-új kormány, addig "semmifajta üzengetésnek a sajtón keresztül nincsen semmi értelme" - mondta.

A magyar választók érdekében egész Magyarországot meg kell védeni az ilyen provokációktól - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.