A csodaország meséje drog okozta halucináció

Kábító múlt a XXI. Században, avagy tiltsák be az Alice csodaországban-t

Dédapáink olyan fájdalomcsillapítót kaptak a háborúban, amilyet a kábítószerélvezők használnak. Nem tudták mi történik velük. Ma úgy mondanánk: tripjük volt.

2010.05.18 17:25rtlklub.hu

Sokan, becslések szerint több ezren drogfüggővé váltak. A szerekhez a Versailles-i békeszerződés után is hozzá lehetett jutni. Minden fontosabb gyógyszer tartalmazott ópiumot, morfint, vagy heroint.

Az első világháború katonái már ismerhették Alice csodaországi kalandját. De azt biztosan kevesen tudták, hogy a világ máig egyik legnépszerűbb meséje: egy valódi trip, az oxford-i matematika professzor, Lewis Carroll saját hallucinációinak gyűjteménye, amelyek kábítószer elfogyasztása után érték. Gyerekkori olvasmányélményük újra megelevenedhetett a fronton harcolók előtt, amikor megsérültek.

Ápolás közben sokan eufórikus állapotba kerülhettek. Akkor ezrek kaptak morfint, nyilván többen függővé váltak tőle, ugyanis három-négy dózis után rá lehet szokni. Ugyan a kezelésük sikeresen zárult, mégis rosszul érezték magukat – a kezdetben tapasztalt nagyszerű, varázslatos érzés egyszerre elmúlt.

Dédszüleink szinte semmit nem tudtak a drogokban rejlő súlyos veszélyekről.

Bayer István gyógyszerész, a drogok történetének egyik világszerte elismert szakértője állt a XXI. Század kamerája elé. A hatvanas években a nemzetközi kábítószerügyi-főosztályán dolgozott Genfben, a nyolcvanas években az ENSZ kábítószer bizottságának elnöke volt.

Nem mindennapi karriert az övé, tolmácsból lett csúcs diplomata. 87 éves, nem rég könyvet írt, abból idézve: „a probléma nem az anyag, hanem az ember”.

A harmincas évek közepén, amikor Magyarországon először álltak munkába kábítószer ellenőrök: édesapja az egyik legnagyobb budapesti patikát működtette.

„A forgalomban lévő, törzskönyvezett gyógyszereknek egy óriási része tartalmazott ópiumot, morfint, és heroint például. A nagyjából 4500 készítményből 120 –ban kisebb-nagyobb koncentrációban voltak jelen ezek a szerek. A legfontosabb orvosságokban.”
– emlékezett vissza Bayer István.

Magyarország a húszas, harmincas években a kábító fájdalomcsillapító gyártás élvonalába került. Bayer István szerint egyértelmű, hogy ez Kabay Jánosnak, a kiváló gyógyszerésznek az érdeme. A morfiumot, és a hozzáhasonló gyógyszereket találmányának köszönhetően már az értéktelen mákszalmából állították elő.

„Ezek régebben az éretlen mák gubójának tejszerű nedvéből készültek. Mákszalmával előállított morfin tekintetében első helyen volt hosszúidőnk keresztül Magyarország.”
Ezekben az években a bűnügyi nyilvántartások szerint Magyarországon alig több mint 100 kábítószerélvező élt.

A döntő többségük orvos vagy gyógyszerész volt, ők jutottak hozzá legkönnyebben az ’anyaghoz’.

Részletek kedden késő este a XXI. Században.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.