"Krisztus forradalmának kései gyümölcse"

Áhítattal és csendben emlékezett XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa áhítattal és csendben emlékezett Jézus szenvedéseire és halálára a vatikánvárosi Szent Péter-székesegyházban tartott ceremónián nagypénteken.

2010.04.03 14:40MTI

A délutáni istentisztelet kezdetén a pápa letérdelt a kereszt előtt és csendben imádkozott. A katolikus egyházfővel együtt számos bíboros, püspök és a diplomáciai testület képviselői vettek részt az igeliturgián és a kereszt előtti főhajtás ceremóniáján.

A katolikus hagyományok szerint nagypénteken nem miséznek. Raniero Cantalamessa, kapucinus szerzetespap, a Pápai Udvar szónoka homíliájában arról szólt, hogy az áldozatok és a gyengék védelmével kapcsolatos modern felfogás "Krisztus forradalmának kései gyümölcse".

Bírálta a nők elleni erőszakot, amely az otthon falai között történik, és sok esetben vallási és kulturális előítéletekkel magyarázzák. A szerzetespap elítélte a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket, amelyekben "sajnálatos módon a papság nem kevés tagja besározódott".

Idézett "egy zsidó barát" leveléből, aki szolidaritásáról akarta biztosítani a pápát és a katolikus hívőket, tekintettel "a heves és minden oldalról áradó támadásokra". A sztereotípiák használata, a személyes és a kollektív felelősség összekeverése a visszaélésekről szóló vitában "az antiszemitizmus legszégyenletesebb vonásaira" emlékeztet - idézett a levélből Cantalamessa.

A katolikus egyházfő pénteken számos támogató üzenetet kapott ahhoz a küzdelméhez, amelyet az egyházon belüli pedofília ellen folytat. Mintegy hetven francia értelmiségi, köztük Jean-Luc Marion akadémikus, Rémi Brague filozófiaprofesszor, Francoise Taillandier és Denis Tillinac írók, Michael Lonsdale színész, Henri Tincq újságíró és Fabrice Hadjaji színműíró felháborodását fejezte ki, együttérzéséről biztosította az áldozatokat, s dicsérte XVI. Benedeket, mert fényt akar deríteni az összes ügyre. Nagypénteken Rómában, Jézus szenvedésére és halálára emlékezve, ezúttal is a Colosseumnál idézik fel a keresztutat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.