Minden esetben olvassuk el a címkét!

Hogyan kerüljük el a sonkának látszó tárgyakat Húsvétkor?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt ajánlja, hogy alaposan olvassuk el a sonka néven árult húsipari termék címkéjét. Manapság egyre többet hallani a húsvéti élelmiszer-ellenőrző akciók során kirótt büntetésekről.

2010.04.02 16:29ma.hu

Magas árat fizetnek a termelők azért, ha nem megfelelően szállították vagy tárolták a terméket, vagy ha a készáru eredete nem igazolható. Mi, fogyasztók pedig magas árat fizetünk - egészségünkkel - ha jóízűen elfogyasztjuk a húsvéti sonkának látszó eledelt.

Mit árulnak sonka néven?


Az igazi, sertéshúsból készült sonka hústartalma 100%. De a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása szerint hivatalosan sonka néven forgalomba hozható az alább olvasható alapanyagokat tartalmazó, összedarált, vákuumcsomagolt, préselt, darálékból sonkává formázott akár kötözött termék is.

A szakkönyv szerint „formában vagy bélben hőkezelt sonkák lehetnek a különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött készítmények. Húspépbe ágyazott, legalább15 mm-es egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy füstölés utáni főzéssel vagy sütéssel készült termékek. A húsmozaik pácolt ín nélküli marhahús, és/vagy íntalanított és zsírtalanított baromfihús és/vagy ín és kötőszöveti hártya nélküli sertéshús lehet.

A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55%”, valamint az alábbi kémiai jellemzőknek kell megfelelniük:

Fehérjetartalom legalább 15,0% (m/m)
Víztartalom legfeljebb 77,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 9,0% (m/m) * a szalonnával fedett és csülöksonka terméknél legfeljebb 15,0% (m/m)
Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5% (m/m)

Tippek sonka vásárlásához

Vásároljunk megbízható helyről, ellenőrzött gazdaságból származó sonkát!

Tanulmányozzuk át a csomagolást, hogy fel van-e tüntetve, és milyen az adott termék összetétele!

Válasszunk minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó húskészítményt! *

Válasszuk az alacsony víz- és sótartalmú, magas fehérjetartalmú terméket! (Minél kisebb egy adott termék víz- és sótartalma, nagyobb a fehérjetartalma, annál jobb minőségű)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete sonkáról készült videója az alábbi linken tekinthető meg: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1572

Biztonságos sonkalelőhelyek pedig az alábbi linken érhetők el: http://malackaraj.blog.hu/2010/03/27/milyen_sonkat_vegyek#more1872105

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.