24 éven át erőszakoskodott a lányával

Jogerőssé vált az "amstetteni rém" elleni vádirat

Jogerőssé vált az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl elleni vádirat, amelyben az alsó-ausztriai tartományi ügyészség egyebek között emberölést is felró a lányát 24 éven át fogságban tartó és vérfertőző viszonyra kényszerítő férfinak.

2008.12.01 11:50MTI

A St. Pölten-i tartományi bíróság alelnöke hétfőn közölte, hogy a védelem nem élt ellenvetéssel a vádiratban foglaltakkal szemben, így az jogerőssé vált. A tartományi ügyészség november közepén ismertette a 27 oldalas vádiratot, amelynek pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorsban tartás szerepel. Amennyiben a bíróság az emberölés büntettében is bűnösnek találja a 73 éves vádlottat, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélheti. (A legsúlyosabb büntetési tételt csak az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.) 

A világszerte nagy port felvert amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy a végzettségét tekintve mérnök Fritzlnek hét gyermeke született a ma negyvenkét éves Elisabethtől. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi - saját bevallása szerint - egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített tömlöcben sínylődött idén tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről. Az emberölés vádját arra a szakértői jelentésre alapozta a St. Pölten-i ügyészség, amely szerint a mérnöknek tisztában kellett lennie azzal, hogy az 1996-ban világra jött újszülött életveszélyes állapotban van, mégis elmulasztotta a segítséghívást. Bár a pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének, a szakértői vélemény szerint nagymérvű lelki-szellemi elferdülés mutatható ki nála. 

Erre tekintettel az ügyészség kezdeményezte, hogy büntetésének kiszabása után helyezzék el az abnormális elítéltek számára fenntartott intézményben. Az ügy tárgyalására valószínűleg jövő márciusban kerül sor, bár ezt hivatalosan még nem erősítették meg. Azt már előre eldöntötték, hogy a néhány naposra tervezett esküdtszéki eljárás nem lesz nyilvános, a sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen. A mérnök gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.