24 évig rabságban tartotta a lányát

Emberöléssel is megvádolta az ügyészség az "amstetteni rémet"

Emberölés gyanúja miatt is vádat emelt csütörtökön az alsó-ausztriai tartományi ügyészség az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl ellen, aki 24 éven át fogságban tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát.

2008.11.13 15:20MTI

A több hónapig tartó vizsgálat után elkészült vádirat pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorsban tartás szerepel. Amennyiben az ellene felhozott összes vádpontban - kiváltképpen az emberölés büntettében - bűnösnek találja a bíróság a 73 éves férfit, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

(A legsúlyosabb büntetési tételt az emberölés alapján alkalmazhatja a testület; az osztrák jogrendben nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.)

A világszerte nagy port felvert amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy a végzettségét tekintve mérnök Fritzlnek hét gyermeke született a ma negyvenkét éves Elisabethtől.

Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi bevallása szerint egy kályhában elégette.

Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített tömlöcben sínylődött idén tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről.

Fritzl egy thaiföldi nyaraláson. A borzalmak otthon maradtak.

A két és fél évtizeden át tartó bűncselekményről sem a vádlott feleségének, sem közös gyerekeiknek - Elisabethtel együtt összesen heten vannak - még csak sejtelmük sem volt.

A St. Pölten-i ügyészség az emberölés vádját arra a szakértői jelentésre alapozta, amely szerint a mérnöknek tisztában kellett lennie azzal, hogy az 1996-ban világra jött újszülött életveszélyes állapotban van, mégis elmulasztotta a segítséghívást.

Bár a pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének, a szakértői vélemény szerint nagy mérvű lelki-szellemi elferdülés mutatható ki nála.

Erre való tekintettel az ügyészség kezdeményezte, hogy büntetésének kiszabása után helyezzék el az abnormális elítéltek számára fenntartott intézményben. A gyanúsítottnak tizennégy nap áll a rendelkezésére, hogy ellenvetéssel éljen a vádiratban foglaltak ellen. Az ügy tárgyalására valószínűleg jövő márciusban kerül sor.

Azt már előre eldöntötték, hogy a néhány naposra tervezett esküdtszéki eljárás nem lesz nyilvános, a sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen.

A mérnök gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.