Az MKP "egy húron pendül" a szélsőségesekkel?

Kubis szerint itt az ideje a kiútkeresésnek, de ehhez partner is kell

A szlovák külügyminiszter szerint "itt az ideje, hogy Budapesttel elkezdjük keresni kiutat", ahhoz azonban, hogy az ilyen irányú "kérdésekről tárgyaljuk, partnerre is szükségünk van" - idézte Ján Kubis szavait a TA3 szlovák hírtelevízió vasárnap esti politika vitafórumát szemléző TASR szlovák hírügynökség.

2008.11.10 11:00MTI

Kubis abban látja a szlovák-magyar viszony alapvető problémáját, hogy Magyarországon sok az olyan ember, akik máig nem tudtak megbékélni a trianoni döntéssel és a történelmi Magyarország megszűnésével. Keveselte azt, ahogy a magyar fél eddig elítélte az eseményeket. Másfelől emlékeztetett, hogy a szlovák és a magyar miniszterelnök között az elmúlt héten volt "néhány nem formális beszélgetés", és ő maga is beszélt Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel.

A TA3 Politikában című műsorát a SITA hírügynökség is szemlézte és kiemelte: Kubis szerint a feszültséget azzal lehetne mérsékelni, ha a szlovák parlament minden pártja közös nyilatkozatban ítélné el a magyar szélsőségesek provokációit, de hogy ennek foganatja is legyen, ahhoz a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatása is szükséges. Kubis szerint azonban az MKP "egy húron pendül" ezekkel az erőkkel, és nincs tisztában a helyzet komolyságával. Márpedig, ha az MKP folytatja ezt a politikát, azzal a szlovák diplomácia valamennyi megbékélést célzó aktivitását torpedózza meg - fogalmazott az elhangzottakat összefoglaló SITA.

Ugyanebben a műsorban a kormányhoz tartozó Néppárt HZDS képviselője, Milan Urbáni jelezte: az általa vezetett európai kérdésekben illetékes szlovák parlamenti bizottság, és a magyar Országgyűlés partnerbizottsága november 12-én Komáromban találkozik, hogy a két ország közti feszült viszony kérdéseiről tárgyaljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.