Mellébeszél a szlovák rendőrség?

Dunaszerdahely: egyelőre semmilyen videofelvétel nem igazolja a szlovák rendőrséget

Olyan amatőr videofelvételeket mutattak be kedden Dunaszerdahelyen a helyi futballcsapat vezetői és a város polgármestere, amelyeknek egyetlen jelenete sem igazolja a szlovák rendőrség állításait, ellenkezőleg: a képsorokon látható, hogy az egyik kommandós minden ok nélkül odalép egy békésen ácsorgó idősebb magyar szurkolóhoz és a megüti.

2008.11.04 13:50MTI

A dunaszerdahelyi sajtóértekezleten levetített jelenet közvetlenül megelőzi azokat a pillanatokat, amikor a szombati Slovan-DAC mérkőzésen a népes rendőrosztag elkezdi kiszorítani a "magyar" szektorból a minden ellenállás nélkül hömpölygő embereket. A szlovák rendőrség azt állítja, hogy ellenkező bizonyítékok vannak a birtokában, de ezeket egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Pázmány Péter polgármester sajtótájékoztatóján ismertették a DAC nyilatkozatát, melyben a klub vezetősége "teljes mértékben elhatárolódik" a mérkőzés 17. percében történt fejleményektől, "a rendőri alakulatok szurkolók elleni beavatkozásától", nemkülönben a szlovák rendőrség minden megnyilatkozásától mindaddig, amíg alaposan ki nem vizsgálják a történteket. A klub vezetői jelezték: a szurkolók elleni rendőri fellépés indítékainak tisztázása érdekében jogi lépéseket tesznek, egyszersmind felszólítják a szurkolókat: bocsássák a klub rendelkezésére a birtokukban levő hang- és képhordozókat, hogy azokat a nyomozati szervek elé tárhassák.

A DAC vezető menedzsere, Dusan Chytil arról beszélt, hogy a labdarúgó szövetség írásban adott utasítást: a mérkőzés ideje alatt le kell zárni a kapukat. Chytil nem titkolt felháborodással sérelmezte, hogy a rendőrség mégis a helyi szervezőket okolja a bezárt kapuk miatt, amelyek előtt aztán a heves tolongás kialakult. Pázmány írásban is a sajtó rendelkezésére bocsátotta azon kérdéseinek sorát, amelyekre válaszokat vár a rendőrségtől.

Egyebek között kérdezi: vajon szolgálatuk teljesítése közben az emberi méltóságot védő törvények szerint jártak-e el; mit tettek a szabadságjogokat óvó törvényekhez való igazodás érdekében; a beavatkozás előtt elhangzott-e a szükséges figyelmeztetés; miért voltak leragasztva a rendőri sisakon feltüntetett azonosító számok; megfelelő kényszerítő eszközöket használtak-e? A képsorok tanúsága szerint a rendőrök viperákat is alkalmaztak.

A polgármester az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett: a több mint nyolcvanszázalékos magyar többségű várost nem véletlenül aposztrofálja a közvélemény a tolerancia városának, mert "itt húsz éve még csak apró súrlódásokra sem került sor". Kijelentette: "Szemtanúként és minden rendelkezésemre álló ismeret birtokában állítom, hogy a helyi klub részéről nem történt rendbontás, a rendőrséget senki nem provokálta, a rendőrségnek pedig az itt történtekből mindenképpen le kellene vonnia konzekvenciákat, de be kell valljam, attól tartok, hogy nem fogják megtenni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.