Fel kell lépni a szlovákiai magyarokért

SZDSZ és MSZP a szlovákiai rendőri fellépésről

A miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva az SZDSZ és az MSZP felszólalója is kitért a szombati szlovákiai rendőri fellépésre hétfőn a parlamentben.

2008.11.03 14:27MTI

Kóka János (SZDSZ) napirend előtti felszólalásában a szombati, szlovákiai, dunaszerdahelyi rendőri fellépésről azt mondta, hogy az a legsötétebb tisói éveket idézte.

Az SZDSZ frakcióvezetője hozzátette ugyanakkor: karakteresen kell fellépni a magyarországi szlovák kisebbség védelme érdekében, illetve a magyar nacionalisták határon túli provokációi ellen. Kijelentette: akik Pilisszentkereszten "náci feliratokat" rajzolnak a házakra, azok semmivel sem jobbak, mint akik Szlovákiában teszik ugyanezt a magyarokkal szemben. Göndör István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szintén napirend előtti felszólalásában dunaszerdahelyi események kapcsán azt mondta, hogy egy felelős kormány megvéd és mindent megtesz azért, hogy ne a szélsőségesek irányítsák a két ország viszonyát. Gyurcsány Ferenc szerint azért van szükség a Dunaszerdahelyen a hétvégén történtek kivizsgálására, mert nem világos, mi volt a magyar szurkolók bűne: elkövettek-e olyan rendbontást, amelyre ez volt a jogszerű és arányos rendőri válasz, vagy az volt az ok, hogy magyarok voltak.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: jó lenne hinni, hogy nem a magyarságuk volt a szurkolók bűne. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a képeken nem látták nyomát olyan rendbontásnak, ami ilyen brutális rendőri beavatkozástindokolt volna.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kormány arra vár magyarázatot, miért volt szükség erre "a képeken brutálisnak tűnő, az arányosság és a szükségesség tekintetében sok kérdést felvető" rendőri beavatkozásra. Szerinte ugyanakkor a saját házunk táján is söpörni kell, mert az nincs rendben, hogy szlovák zászlót égetnek egy rendezvényen Magyarországon. A szlovákiai Dunaszerdahelyen többen megsérültek és több tucat szurkolót előállított a rendőrség szombaton, miután botránysorozat kísérte a helyi labdarúgó csapat és a végül négy góllal győző pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzését. A meccsre mindkét csapat hívei és a rendfenntartó erők is "rákészültek". Internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók "segítik" majd. Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei, összesen mintegy ezren próbáltak eljutni Dunaszerdahelyre.

A hatóságok több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, akiket biztonsági őrök is segítettek, s készültségbe helyezték a vasúti rendőrséget is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.