"Vagabundusok ellen léptek fel"

Szlovákia rendőrfőkapitánya csak tisztességes futballrajongókat és rendbontókat látott

A dunaszerdahelyi stadion lelátóin én sem magyar, sem szlovák, sem lengyel szurkolókat nem láttam, csupán tisztességes futballrajongókat és rendbontó vagabundusokat láttam" - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Szlovákia országos rendőrfőkapitánya.

2008.11.03 18:18MTI

Ján Packa szerint "a rendőrség ezek ellen a vagabundusok ellen lépett fel", mégpedig azért, mert ez a dolga, a törvényből eredő kötelessége.

"Hogy magyar állampolgárok is voltak közöttük, az csak a személyazonosságuk megállapítása során, véletlenül derült ki. Ennyi" - hangzott a legfőbb szlovák rendőrségi vezető újságírói kérdésre elhangzott válasza.

A szlovák rendőrség szerint a magyar szurkolók rátámadtak a szlovák rendőrökre

Csak kérdések és foltok maradtak

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a szlovák rendőrségtől írásbeli tájékoztatást kért a szombati Dunaszerdahely - Slovan Bratislava labdarúgó-mérkőzésen történtekről, miután a mérkőzés során rendőri intézkedés történt, és a meccset a 17. percben lefújták.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint a mérkőzés szervezői nem megfelelően biztosították a rendezvényt, emiatt a Szlovák Futballszövetség vizsgálatot indít. Mint közölték, a szervezők részéről megígért 200 rendező helyett körülbelül csak 80 biztosította a mérkőzést, ezért a szlovák rendőrség Dunaszerdahelyen több mint 800, a környező településeken pedig 200 rendőrt vezényelt ki a rend fenntartására, a mérkőzésre érkezők ellenőrzésére és a rendbontók kiszűrésére.

A rendőrség a mérkőzéssel összefüggésben 32 személyt állított elő: 16 magyar állampolgárt, továbbá 16 szlovák állampolgár, köztük a Slovan FC 13 szurkolóját. Egy magyar állampolgár ellen kábítószerrel való visszaélés miatt indult nyomozás, egy szintén magyar állampolgárt szlovákiai körözés alapján állítottak elő, míg egy harmadikat azért vezettek el, mert hamis iratokkal érkezett Szlovákiába. Egy 28 éves férfinál a szélsőséges Hlinka gárda zászlóját találták meg, míg egy 23 éves férfi a ruháján fasiszta jelvényt viselt.

A többi előállított közrend elleni szabálysértéseket követett el - olvasható az összegzésben. A szlovák rendőr attasé, rendőrségi tanácsos, Jaroslav Pavlov által írt hivatalos tájékoztatás szerint a mérkőzés során "egyetlen zavaró pillanat volt": amikor a rendőrségnek a magyar szektorban azért kellett beavatkoznia, mert a magyar szurkolók egy része a számukra fenntartott, lezárt szektorból a kordont áttörve kinyomta a kaput és hátulról a Slovan szurkolóihoz akart eljutni.

A közlés szerint a kordont biztosító rendőröket a magyar szurkolók verbálisan sértegették, szidalmazták, fasisztának titulálták, végül megtámadták őket azért, hogy a Slovan szurkolóihoz bejussanak.

"A rendőri intézkedést a mérkőzés 17. percében az indokolta, hogy a DAC Dunaszerdahely és a Ferencváros szurkolói közösen közvetlen fizikai erőszakot alkalmaztak a rendőrökkel szemben" - írták.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint ez a beavatkozás a nézők szám
ára nem látható helyen történt, ezért annak okát nem észlelhették, viszont az esetről dokumentáció és videofelvétel készült, amit feldolgozás után átadnak a magyar rendőrségnek.

Jaroslav Pavlov szerint a szurkolók a sérüléseik túlnyomó részét akkor szerezték, amikor a zárt kapukon keresztül megpróbáltak kijutni a stadionból. Egy 18 éves dunaszerdahelyi férfi erős alkoholos befolyásoltság alatt volt és epilepsziás rohamot kapott, őt a helyszínen újra kellett éleszteni.

Ki kezdte? És vajon oka volt-e rá?

A tájékoztatás szerint a mentők 49 embert láttak el a helyszínen, 6 személyt a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak. Közvetlenül a helyszínen 25 szurkolót, valamint egy rendőrt részesítettek elsősegélyben, akinek a lába sérült meg, de több rendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett.

A magyar előállítottakról készített listát átadják Nemzeti Nyomozó Irodának, az intézkedésről szóló jelentést pedig az attasén keresztül juttatják el a magyar hatóságnak.

Szlovák kérés alapján öt magyar rendőr vett részt a mérkőzésen, de a tájékoztatásban megjegyzik, hogy ők az események időpontjában nem biztos, hogy jelen tudtak lenni az adott helyszíneken.

A szlovák rendőrség a magyar rendőrségtől indoklást, illetve tájékoztatást kér arra vonatkozóan, hogy szombat éjjel a budapesti szlovák nagykövetség épülete előtt, ahol magyar tüntetők szlovák zászlót égettek, miért nem avatkoztak be, s az elkövetőkkel szemben indult-e eljárás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.